Ocazie de neratat pentru parlamentarii de Gorj

Ministerul Energiei a lansat în dezbatere publică proiectul Strategiei energetice a României. Constatarea, după o primă lectură a documentului, este aceea că guvernul nu îşi propune o reorganizare a producătorilor de energie de stat, în vederea creării mixului energetic. O companie care să ofere un mix de energie gen termo-hidro a fost promisă de politicieni din Gorj în toate campaniile electorale din ultimii zece ani. Cum mixul lipseşte din proiectul de strategie energetică, este o ocazie de neratat pentru politicienii din Gorj, să intervină în dezbaterea publică şi să propună modificarea strategiei.

Din păcate, nu cred că se va întâmpla asta, nici măcar aşa, de formă. Până la urmă, comisia care a elaborat proiectul de strategie a fost condusă de un gorjean, Andrei Maioreanu, secretar de stat în Ministerul Energiei. Cu alte cuvinte, politicienii ar fi putut să avanseze ideea acestei comisii încă din faza elaborării proiectului, dacă ar fi fost interesaţi. Aceştia s-au limitat însă să vorbească în emisiuni despre cât de mult îşi doresc mixul energetic, de parcă nu ar fi în puterea lor să îl facă.

Prima scuză pe care o vor folosi politicienii pentru lipsa lor de implicare va fi aceea că este în discuţie realizarea unui Fond Suveran de Dezvoltare şi Investiţii, din care vor face parte CE Oltenia, Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, adică ar fi un fel de mix energetic. În realitate, nu va fi aşa, pentru că vorbim de un fond de investiţii care vrea să îşi maximizeze profiturile, dar asta nu înseamnă că Hidroelectrica ar putea lua o decizie care să favorizeze CE Oltenia, de exemplu, pentru că acestea rămân companii separate. În neputinţa lor de a impune mixul energetic, politicienii vor folosi însă orice scuză.

Dacă mixul energetic nu se realizează până în 2020, după aceea s-ar putea să nu mai fie posibil. Ştim cu toţii că sunt reguli din ce în ce mai dure pentru producătorii de energie pe cărbune, costuri din ce în ce mai mari, care vor pune sub semnul întrebării supravieţuirea termocentralelor. Noile reguli vor intra în vigoare în august 2021, astfel că nu prea mai este timp de dormit pentru politicieni.

Manu Tomescu, lider sindical în zona termocentralei Rovinari, numără zilele pe care actualii parlamentari de Gorj le-au avut la dispoziţie pentru a-şi îndeplini promisiunea legată de mixul energetic. A calculat că au trecut mai bine de 640 de zile. Mai au încă pe atât. Credeţi că îşi vor îndeplini promisiunea în actualul mandat?

Vizualizări: 743

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: