Libertatea, la puşcărie

Audieri de toată jena în parlament pe subiectul protestului din 10 august, reprimat în mod violent de jandarmi, la ordinul nu se ştie cui. Parlamentarii s-au îngrămădit în a-şi spune propriile păreri, că, deh, se televiza, în loc să pună întrebări să aflăm şi noi ceva ce nu s-a spus încă. De fapt, treaba unora chiar asta a fost, să împiedice audierile.

În loc să aflăm adevărul, am aflat că ni se pregătesc noi limitări ale libertăţii de exprimare. Un senator, Liviu Brăiloiu, a cerut să fie adoptată o legislaţie care să reglementeze şi să controleze conţinutul postărilor pe Facebook. Au încercat şi alte ţări conduse de dictatori, dar singura modalitate găsită a fost aceea a interzicerii accesării Facebook. Sunt în jur de zece milioane de conturi de Facebook în România, dacă fiecare ar face zece postări pe zi, ar însemna o sută de milioane de postări pe zi. Cine ar putea să controleze asta? Senatorul cu pricina spune însă că are informaţii cu privire la 140.000 de conturi de Facebook fără identitate reală, semn că oamenii ăştia chiar sunt interesaţi să blocheze cel mai liber şi mai accesibil mod de exprimare din România.

În aceeaşi comisie, unui alt parlamentar i-a trăsnit o altă idee. Aceea de a fi interzise protestele neautorizate. Vă daţi seama că nici nu vor goli bine puşcăriile de infractori, că le vor umple cu oamenii care luptă pentru ideea de libertate? Ministrul de Interne, prezent în comisia unde a fost simulată audierea, a îmbrăţişat ideea şi chiar a spus că îşi asumă implementarea ei.

O parte din presa din Gorj a făcut în ultima săptămână un protest. Jurnaliştii nu au dat nicio ştire despre principalul partid de la guvernare, pentru a atrage atenţia asupra faptului că se fac tot mai multe demersuri pentru limitarea libertăţii de exprimare. Săptămâna a trecut, vom scrie din nou, dar nu se ştie până când. Pentru că băieţii ăştia sunt dispuşi chiar să închidă ziare şi televiziuni, să aresteze oamenii din Piaţa Victoriei, să facă orice pentru a rămâne la putere. Ei cu libertatea de a fura, noi fără libertatea de a ne exprima.

Vizualizări: 637

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: