Koko şi pisicile

Sunt o sumedenie de filmuleţe, de documentare, de cărți și de articole pe internet despre ceea ce pot face animalele. Animalele pot să învețe, sunt empatice, vor să ne facă pe plac și suferă la fel ca oamenii (psihic, adică, nu doar că le doare). Nu ar trebui să le mai mâncăm, cam asta ar fi ideea de bază. Da, a fost un moment în evoluţia noastră când aveam nevoie de proteină animală. Dar nu, acum nu mai avem. Știința și tehnologia au înlocuit cu succes orice mic avantaj al consumului de carne (că de dezavantaje nici nu mai vorbim).
Faptul că cimpanzeii au intrat într-o epocă a pietrei similară cu cea traversată de oameni, acum 4000-6000 de ani, este și el de notorietate. Vorba cuiva, dacă noi, oamenii, o ținem tot așa, nu mai durează mult până cimpanzeii o să ne și depășească, ca inteligență.
Eu vreau să vă spun doar despre un caz. Cazul gorilei Koko. Koko (născută în 1971) este celebră pentru că a învățat, practic, limbajul muților, fiind capabilă să ”traducă” în gesturi peste 1000 de cuvinte și expresii. Koko înțelege, de asemenea, 2000 de cuvinte în limba engleză.
Dar nu asta e incredibil la Koko. Sau nu DOAR asta. Încă din 1983, de Crăciun, Koko a cerut o pisică. I s-a adus una de pluș, dar Koko nu a fost deloc mulţumită, făcând obsesiv semnul de ”tristă” și refuzând cu orice chip să se joace sau măcar să analizeze jucăria.
Așa că, de ziua ei, în 1984, Koko a fost dusă într-un adăpost de animale abandonate, de unde și-a ales o pisică pe care ea însăși a numit-o ”All Ball”. Koko a îngrijit motanul de parcă ar fi fost puiul ei, plină de dragoste, dăruire și foarte delicată. Koko și All Ball erau deja o familie în adevăratul sens al cuvântului atunci când All Ball a fost călcat de o mașină și ucis, când fugea înspre cușca lui Koko, s-o salute. Atunci când a auzit că All Ball a murit, Koko a scos un sunet foarte similar cu plânsul uman și a repetat timp de o oră aceleaşi semne: ”Rău, trist, supărat, plâns.”
De atunci, Koko a mai avut trei pisici, fiind deja celebră pentru că a devenit primul animal care deține animale de companie. Le-a dat la toate nume și de toate a avut grijă ca de ochii din cap. Mai mult, numele pe care Koko le-a ales pentru pisici descriau, într-un fel sau altul, particularitățile fizice ale pisicilor.
Asta v-am spus așa, că poate vă mai amintiți că acum câteva luni o gorilă a fost ucisă pentru că un copil nesupravegheat a căzut în șanțul ei.

Vizualizări: 309

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: