Un dans modern va deveni sport olimpic din 2024

Breakdance-ul va face primii paşi în arena olimpică cu ocazia Jocurilor Olimpice de vară de la Paris din 2024. Alte sporturi precum escalada, skateboard-ul şi surf-ul vor fi menţinute ca sporturi olimpice şi după debuturile la JO de la Tokyo de anul viitor.

Anunțul a fost făcut de preşedintele Comitetului Olimpic Internaţional (CIO), Thomas Bach. Comitetul Executiv al CIO a fixat programul definitiv pentru Paris-2024, care adaugă cele patru discipline „suplimentare” celor 28 de sporturi tradiţionale.

Breakdancing-ul a figurat în programul Jocurilor Olimpice ale Tineretului, desfășurate în 2018 la Buenos Aires. De altfel, disciplina este afiliată Federaţiei Internaţionale de Dans Sportiv.

Preferat karate-ului, prezent la Tokyo, sau biliardului, breakdance-ul (mai degrabă numit „breaking” de comunitate) reprezintă voinţa CIO de a moderniza cea mai mare competiţie polisportivă din lume şi de a creşte audienţa. „Alături de escaladă, surf şi skateboard, ne-am propus să punem în lumină discipline exclusive, captivante şi care pot fi practicate în afara arenelor sportive tradiţionale”, a explicat Thomas Bach. Pentru a face loc noilor discipline, forul olimpic internaţional le-a inserat în rândul celor 28 de discipline permanente de la Jocurile de vară.

CIO încearcă cu disperare să reîmprospăteze programul sportiv al Jocurilor Olimpice pentru a rămâne relevant în ochii sponsorilor, radiodifuzorilor și tinerilor fani.

La Jocurile Olimpice de tineret din 2018 de la Buenos Aires, rusul Serghei Cernîșev, zis și Bumblebee, a câștigat prima medalie de aur de breakdance pentru băieți.

Vizualizări: 678

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Timp liber:

Citește și: