La vremuri noi, tot voi?!

Pe eşicherul politic românesc s-au conturat deja două alianţe care se vor lupta în alegerile parlamentare din decembrie. Prima alianţă, USL, având la cârmă pe Antonescu şi Ponta cred că n-are niciun motiv de emoţii la alegeri şi se bazează pe rezultatele recente ale referendumului care, deşi nu a reuşit, a arătat clar  că electoratul este nemulţumit de politica de austeritate promovată de guvernarea Boc. Electoratul nu socoteşte că austeritatea a fost impusă de condiţiile internaţionale, de politica europeană, de criza mondială etc., ci socoteşte câţi bani are în buzunar, ce posibilităţi şi oportunităţi de angajare  există, cine plăteşte pensiile, cât costă medicamentele etc. etc.

Electoratul nu este analist politic să desfacă firul în patru, să găsească fiecăruia o motivaţie, o explicaţie. Când nu-i convine ceva, sancţionează şi votează cu ceilalţi, chiar dacă şi ceilalţi au fost cândva la putere. Electoratul are memoria scurtă, aş putea spune că e ca ţiganul: degeaba i-ai dat o viaţă întreagă, dacă nu-i dai o dată, gata s-a terminat!

USL ştie toate lucrurile astea şi nu se străduieşte să mai guverneze. Gândindu-mă la ce s-a întâmplat la Oltchim, cred că ar fi mai bine să nu mai guverneze, că ţara asta cred că o duce mult mai bine dacă nu e guvernată. Ce s-a întâmplat la prima acţiune de amploare pe care a organizat-o Guvernul prin OPSPI s-a văzut şi lucrurile nu se opresc aici. Aşa că premierul Ponta face bine că stă mai mult la televizor decât în biroul din Calea Victoriei. Măcar aşa vom fi feriţi de alte măsuri năstruşnice care iar ne-ar pune pe prima pagină a ziarelor europene, că doar aşa aude Europa de noi.

Cât despre cealaltă alianţă, Alianţa România Dreaptă, care s-a chinuit destul să atragă de pe scena politică resturi de partide sau partide aflate la început de drum care nu au structuri teritoriale şi nici electorat tradiţional, este şi va fi dominată de PDL. La alegerile din decembrie va fi foarte comic dacă comisia de etică şi morală a Monicăi Macovei îşi va lua în serios prerogativele. Dacă vrea cu orice chip să funcţioneze la standardele principiale pe care le promovează la Bruxelles, Macovei o să rămână fără candidaţi la parlamentare. Lui Videanu o să-i găsească bordurile, lui Udrea o să-i reproşeze infatuarea, aroganţa şi eleganţa excesivă în timp ce electoratul umbla cu bazon la pantaloni, lui Preda tocmai i-au găsit nişte pământ nedeclarat, lui Boureanu i-au găsit legăturile cu Oltchim, lui MRU i-au găsit unghierele şi parfumurile fine, lui  Blaga o să-i găsească contractele ginerelui de pe vremea când tata socru era ministru de interne şi uite aşa o să vedem drept candidaţi tot felul de necunoscuţi care nici măcar n-o să ştie până unde se întind colegiile în care vor candida. 

Din punctul ăsta de vedere cred că USL nici măcar nu trebuie să facă mare gălăgie, ci doar să se bazeze pe nevoia de schimbare a electoratului, care se plictiseşte repede şi vrea “altceva”, chiar dacă acest “altceva” e tot aia.

Vizualizări: 133

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: