LĂCOMIE: Primăria vrea să facă profit din adopţiile la distanţă

Primăria Târgu Jiu cere fundaţiilor care vor să adopte câini la distanţă tarife duble sau chiar triple decât costurile reale. Consilierii locali au aprobat vineri cheltuieli de întreţinere de 2,75 lei pe zi pentru un câine aflat în padoc. Dacă o persoană sau o fundaţie vrea să facă adopţie la distanţă, adică să plătească primăria pentru a ţine câinele în padoc, tariful este de 3,41 lei. Tariful pentru deparazitare, vaccinare şi sterilizare este triplu în cazul câinilor adoptaţi. Cum primăria nu ar avea nici un interes să descurajeze adopţiile la distanţă, că doar primeşte nişte bani, singura explicaţie logică este aceea că autorităţile vor să îi jecmănească pe iubitorii de câini.

Conform hotărârii de consiliu local adoptată vineri în unanimitate de consilierii municipali, primăria Târgu Jiu decontează următoarele tarife pentru fiecare dintre câinii găzduiţi la adăpostul din zona CET: pentru întreţinerea unui câine municipalitatea plăteşte 2.75 lei pe zi, tariful pentru deparazitare este de 0.38 lei/kg/zi, vaccinarea-2.96 lei, sterilizare căţea-21.14lei, sterilizare câine-10.1 lei, crotaliere-1.77 lei. În acest caz, tarifele nu conţin TVA.

Cei care doresc să adopte de la distanţă un maidanez sau să-l revendice, în cazul în care a fost ridicat de hingheri şi avea stăpân, vor trebui să plătească alte tarife: pentru întreţinerea câinelui s-a stabilit o taxă de 3.41 lei pe zi, pentru deparazitare - 1.21 lei/kg/zi, vaccinare - 7.42 lei, sterilizare căţea - 110.5 lei, sterilizare câine - 59.35 lei, crotaliere - 2.2 lei. Mai mult decât atât, în cazul adopţiilor la distanţă şi a revendicărilor se mai adaugă şi alte tarife. Este vorba de costul pentru microcipare stabilit la 42.95 lei şi consultarea câinelui - 3.19 lei. În această situaţie, tarifele sunt cu TVA.

Eutanasieri, doar în cazuri speciale

În prezent, la padocul primăriei sunt îngrijiţi circa 370 de maidanezi pentru care nu există nicio cerere de adopţie la distanţă. La tarifele practicate pentru cei care doresc să facă acest lucru, probabil că nici nu vor exista interesaţi, în contextul în care se vede cu ochiul liber că municipalitatea încearcă să scoată profit de pe urma maidanezilor. „Avem două liste de tarife cu care operăm pentru câinii care vor fi revendicaţi şi adoptaţi la distanţă şi tarifele cu care noi operăm pe piaţa internă, respectiv către proprietari, către primăria Târgu Jiu, este altă listă (...) Operăm preţuri mult mai mici pentru primăria Târgu Jiu şi preţuri ceva mai mari la preţurile reale pentru adopţii la distanţă şi revendicări”, a declarat Alexandru Zaharia, directorul societăţii Edilitara care se ocupă de Serviciul Gestionare Câini fără Stăpân.

De la începutul anului, 50 de câini de la padocul primăriei au fost adoptaţi.

CONTRACT

Municipalitatea a încheiat contract cu un cabinet privat care să se ocupe de eutanasierea câinilor fără stăpân. Tariful stabilit pentru această operaţiune este 50 de lei fără TVA/câine. Datorită faptului că magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au suspendat normele de aplicare a legii privind câinii maidanezi care permitea uciderea câinilor, se vor face eutanasieri numai în cazuri speciale, atunci când animalul este bolnav sau rănit. 

Vizualizări: 159

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: