Laguna Albastră, lacul exotic din inima Transilvaniei

Laguna Albastră este un lac situat în apropiere de Cluj, de o culoare deosebit de frumoasă, rezultată ca urmare a existenţei rezidurilor de caolin de pe fundul lacului. Numărul turiștilor care vizitează zona crește în fiecare an, lucru ce a dus la clasificarea acestui loc în primele 5 minuni ale naturii.

Lacul Laguna Albastră se află pe lista primelor cinci minuni mioritice ale naturii pe care orice turist ar fi bine să nu le rateze, potrivit unui clasament realizat de dailybusiness.ro. Lacul, a reuşit să prindă scurtul top alături de Vulcanii Noroioşi, Focul Viu, Podul lui Dumnezeu şi Râpa Roşie.

La doar 30 de kilometri de municipiul Cluj-Napoca, în imediata apropiere a comunei Aghireșu, se află Laguna Albastră, unul dintre cele mai frumoase lacuri naturale din România.  În funcţie de lumină, apele lacului sunt albastre, turcoaz sau verzi, de unde şi numele exotic. Laguna Albastră s-a format pe locul unei cariere de nisip, o fostă mină de caolin (argilă albă), ce aparţinea de Exploatarea Minei Aghireşu, unde apa s-a acumulat datorită unor izvoare subterane, dar şi prin reţinerea apei provenite din precipitaţii.

Frumusețea Lagunei Albastre de Aghireș este sporită de prezența unei păduri de gorun, situată în apropiere. De asemenea, este un loc minunat pentru scăldat sau făcut plajă, întrucât vara apa poate ajunge la o temperatură de 25 grade Celsius. Nisipul alb şi fin contribuie la impresia că ești, de fapt, la Marea Mediterană. De jur împrejurul lacului a crescut stufăriș, iar pereții de nisip și pietre calcaroase gălbui s-au erodat în timp, dând locului o frumusețe aparte.

Până în anii ’90 aici existau și pești, dar în urma unor lucrări din anul 1995, lacul a secat, apoi apa s-a strâns din nou, redând viață spectaculoasei Lagune. La această comoară ascunsă a României se poate ajunge pe două trasee: Cluj-Napoca – Baciu- Gârbău – Aghireş Fabrici sau Cluj-Napoca – Gilău – Căpuş – Gârbău – Aghireş Fabrici.

Supranumit „Micul Paradis” de cei care merg vara să se răcorească în cadrul unui peisaj mediteranean, lacul Laguna Albastră a fost apreciat ca fiind cel mai albastru lac din țară.

Vizualizări: 3,125

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Călătorii:

Citește și: