Final de tabără, la Polovragi. Lucrări impresionante din buşteni

Platoul din faţa Mânăstirii Polovragi s-a transformat într-o adevărată vatră dacică. Tabăra de sculptură în lemn a ajuns la final, iar artiştii şi-au expus lucrările la care au muncit zi şi noapte aproape zece zile. Cele mai multe priviri au fost atrase de o horă a dacilor şi o colibă la ridicarea căreia au contribuit şi câţiva localnici simpli din comună.

Festivalul se află la cea de-a doua ediţie şi se va întinde pe câţiva ani buni de acum înainte. Organizatorii au în plan să transforme poiana unde a început proiectul într-o lume a dacilor. Sunt deja foarte multe sculpturi realizate cu drujba şi cu dalta.

În acest an, şase artişti din toată ţara au participat la eveniment. „Am cooptat, de data aceasta, şi câţiva localnici pentru a duce la bun sfârşit şi coliba dacică. E o treabă anevoioasă. Ei vor continua până la finele acestei săptămâni. Urmează să-i pună acoperişul, uşile sunt deja sculptate. Sunt uşi dintr-o singură scândură. Sunt uşi masive, sculptate, uşi cum se foloseau la vechile colibe dacice. În tabără, am încercat să punem în operă atât obiceiurile tradiţionale ale dacilor, dar avem şi îndeletnicirile gospodăreşti. De aceea, o să găsiţi şi un cocoş, şi un câine, un copil în nud, cu o floare în mână lângă mama care ia apă de la fântână. Artiştii ne-au dăruit, pentru Peştera Polovragi, un Zamolxis, ne-au creionat o pancartă cu Peştera lui Zamolxis. E o conlucrare şi un ton bun dat şi de artişti. Am avut şase artişti”, a spus primarul din Polovragi, Gheorghe Epure.

Directorul taberei a fost Pompiliu Ciolacu. Hora dacilor, o lucrare din 12 sculpturi reprezentând şase femei şi şase bărbaţi care s-au prins în horă, este proiectul său de suflet. „Tabăra va dura în jur de zece ani, astfel încât acest platou să fie unic. Sunt compoziţii. A trebuit să studiem foarte mult şi casa dacică şi ceea ce gândeau ei despre Zamolxis, am făcut aici şi o horă a dacilor. Cred că este şi ea unicat în felul ei. Sunt multe lucrări. Avem Stâlpul cerului, Zeiţa Fertilităţii, vine apoi femeia dacă, o familie, o casă dacică unde este bărbatul, copilul şi femeia”, a mărturisit Pompiliu Ciolacu.

Din acest an, parcul tematic se numeşte „Vatra dacilor”. „Este prima tabără de artă a lemnului care se organizează pentru prima dată în Gorj. În acelaşi timp, este cel mai important proiect cultural al acestui an, care va transforma localitatea Polovragi într-o localitate în care zona de turism cultural să fie cât se poate de evidentă”, a transmis Ion Cepoi, directorul Centrului pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj.

Turiştii, atraşi de sculpturile impunătoare

Zeci de turişti care nu au mai avut răbdare ca lucrările să fie inaugurate s-au oprit şi au făcut fotografii cu operele. Au rămas impresionaţi de ce au găsit la Polovragi şi au promis să revină. „Este spectaculos. Am avut ocazia să văd la lucru sculptori cu drujba, ce nu am mai văzut. Este o artă şi asta. Totul arată superb”, a spus un turist.

„Noi am venit de la Bucureşti să vizităm Mânăstirea Polovragi. Ne-am oprit să vedem lucrările pentru că nu ştiam de aceste sculpturi. Acum le-am văzut şi ne-au plăcut. Am zis să facem poze pentru că rămânem cu amintirile”, a spus un alt turist. 

“Este magic. Te simţi de parcă te-ai întors în timp. Este foarte frumos să vezi o fărâmă de istorie şi că încă se mai poartă tradiţiile şi ne căutăm originile”, ne-a spus un alt vizitator.

Vizualizări: 3,904

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Călătorii:

Citește și: