Lapte vândut aproape degeaba. Cât primesc gorjenii de la firmele colectoare!

Gorjenii au ajuns să vândă litrul de lapte aproape pe nimic! În județul nostru există două firme care colectează laptele de vacă. Furnizorii sunt, de cele mai multe ori, bătrâni care fac eforturi pentru a crește câteva animale în gospodărie, dar când vine vorba despre răsplată, aceasta aproape că nu există.


În fiecare dimineață angajați ai celor două firme colectoare de lapte, din județul Gorj, ajung pe ulițele satelor. Ei sunt întâmpinați de crescătorii de animale, cei mai mulți dintre ei, bătrâni cu pensii modeste, care se bucură pentru un leu în plus. Laptele este unul bio, provenit de la animale crescute cu trudă, pe islazurile comunelor, dar este plătit la prețuri de toată rușinea.

„La noi, în Gorj, încă există două fabrici de colectarea laptelui, iar la nivelul comunei sunt destul de mulți cetățeni care livrează lapte, dar la un preț de doar 1,5 lei pe litru. Vă mărturisesc faptul că oamenii, în special bătrânii, se bucură și pentru acel un leu și 50 de bani, dar nu putem spune că e o afacere, este traiul zilnic asigurat și atât. Oricum, se constată, de la an la, că oamenii au început să mai renunțe, pentru bătrâni e tot mai greu, iar tinerii au familii de întreținut pe care nu au cum să le întrețină din creșterea animalelor și din agricultură. Avem, totuși, câțiva tineri care și-au făcut microferme, iar asta este îmbucurător pentru tradiția se menține și încă nu dispar creșterea animalelor și agricultura, la noi în comună”, a afirmat primarul comunei Prigoria, Lucian Goanță, la Radio Accent.

Vizualizări: 1,481

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: