Lecție de păstrare a tradițiilor în Oltenia de sub Munte

Mai mulți copii din Polovragi și Baia de Fier au învățat să coase ii, iar cămășile au rămas în patrimoniul ansamblurilor folclorice din comunitate.  Atelierele de lucru au avut loc în cadrul unor proiecte pe care Grupurile de Acțiune Locală (GAL) din zona de sub munte le-au depus la Consiliul Județean Gorj și au fost finanțate.

Informațiile au fost furnizate de consilierul județean Mihai Olaru, cel care a susținut proiectul de finanțare a inițiativelor civice în Consiliul Județean Gorj. El a participat în weekend la evenimente organizate de aceste asociații.

”Două asociații din Oltenia de Sub Munte, in parteneriat cu primăriile din comunele Baia de Fier si Polovragi, au organizat ateliere de cusut ii. Copiii din Polovragi și Baia de Fier au învățat ce înseamnă simbolurile de pe cămășile de sub munte și au cusut împreună cu persoane care încă mai știu să facă acest lucru.

Ulterior, aceștia au făcut un spectacol de dansuri tradiționale in cadrul festivalului.

La final, cămășile tradiționale au rămas la dispoziția Ansamblului folcloric Baia de Fier si Ansamblului folcloric tradițional de la Polovragi. Credeți-mă, este un pas important! Dacă un singur copil dintre cei prezenți la atelier a înțeles simbolistica și încearcă să mai coasă este mare lucru. Plus oportunitatea de socializare în mediul rural, întâlnirea dintre oameni, subiectul dezbaterii fiind deja setat: păstrarea tradițiilor locale”, a afirmat consilierul Mihai Olaru.

El a atras atenția că instituția finanțatoare, Consiliul Județean nu participă la proiectele organizațiilor și nici nu comunică pe acest subiect.  ”Mi-am propus să particip la cât mai multe dintre acestea. Mă bucur să îi întâlnesc pe cei care au avut inițiativele și totodată aflu și problemele întâmpinate în implementare, dar și cum putem îmbunătăți lucrurile în viitor. Sumele acordate prin programul de cofinanțare a ONG-urilor nu au fost mari, dar au reușit să lege comunități. Sunt și mai convins că este un program ale cărui rezultate a demonstrat și demonstrează în continuare că trebuie să creștem fondurile la anul și să simplificăm modul de accesare.  Mai avem de făcut pași și în promovarea acestor evenimente care pot inspira pe alți oameni din comunitate să acționeze”, a mai transmis acesta.

Galerie foto






Vizualizări: 971

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: