Ce au aflat peste 200 de tineri din Târgu Jiu de la Gelu Duminică și Adriana Săftoiu

Întâlnirea cu sociologul Gelu Duminică și Adriana Săftoiu, purtător de cuvânt al Președinției și fost parlamentar, a fost cu siguranță una de care tinerii prezenți își vor aminti. Gelu Dumincă s-a deschis în fața tinerilor și le-a povestit unele dintre cele mai dure situații pe care le-a trăit ca și copil rom, adolescent rom și adult rom. Au aflat de la Adriana Săftoiu și despre existența unei minorități care vorbește Limba semnelor române. Cei doi au fost invitați în cadrul conferinței Viitorul României E în clasa Mea (VREM) coordonată de profesoara Dana Constantinescu de la Colegiul Național ”Ecaterina Teodoroiu”, tema fiind ”Asumarea identității”. 

Întrebările l-au luat cu asalt pe Gelu Duminică, începutul foarte trist și dovada că a reușit să depășească multe greutăți, au devenit inspirație pentru liceeni din sală. Și nu numai pentru cei tineri.   

”Sunt unul dintre copiii care nu au avut sprijin acasă. Maică-mea a început să citească și să scrie cu mine. Maică-mea era femeie de serviciu și vânzătoare de semințe”, le-a povestit. 

În clasa a V-a a ajuns într-o clasă bună, dar era singurul rom, ceea ce i-a atras multe porecle. Mai târziu, au apărut alte probleme. ”În clasa a opta m-am îndrăgostit și mă duc la respectiva fată, cu o garoafă, era maximul florilor existent pe piață, și am întrebat-o dacă vrea să fie prietena mea, e a spus nu. De ce, am întrebat. Mama nu-mi dă voie să vorbesc cu țigani. A căzut pământul pe mine”.


”Maică-mea m-a învățat că dacă merg cu autobuzul să merg cu ambele mâini pe bară, în caz că se întâmplă ceva lumea să vadă că aveam mâinile sus”, a mai spus el.

Multe întrebări venite din public au fost legate de bullying, aceasta fiind, se pare, principala problemă în școli. Asta după ce Gelu Duminică a povestit câteva experiențe. În clasa a noua a fost bătut de un coleg de școală, fără să fi făcut ceva. ”Câteva zile am fost neom. Sunt omul care a fost victima bullyingului”, a povestit el.

”De ce nu sunt burtos, chelios, de ce sunt țigan. Când eu mă cert, mă țigănesc, când voi vă certați, negociați. Când jignești pe cineva, spui ceva despre tine. Ai un puseu de superioritate în fața celuilalt. Încercați toată viața voastră să fiți în echipa care are principii și care le apără totdeauna”, spunea sociologul.


Cu siguranță, în sală erau atât victime, cât și bătăuși. 

”Nimeni nu merită să fie tratat pentru ceea ce credem că este, ci pentru ceea ce face. România arată așa cum o facem noi să arate”, a mai spus Duminică.

Gelu Duminică a mai spus că de fiecare dată a avut sprijin de la școală, profesori care au crezut în el și au insistat ca el să învețe.

”Nu-i ușor să ai sufletul sfâșiat. Că-ți luai una după ceafă era cea mai mică problemă, durerea sufletească era mai mare. Faptul că tu veneai și ceilalți plecau, era greu să te întorci unde erai singur, la școală. Să nu crezi că ce spun ceilalți despre tine este ce te reprezintă. Nu răspunde, nu ai câștigat nimic, întărești imaginea despre tine”, i-a sfătuit pe tineri.


În clasa a zecea a decis să facă Facultatea de sociologie socială. A intrat la facultate la a treia încercare, fiind rezultatul unei ambiții de a-i demonstra tatălui că poate.


A fost abordat și subiectul violenței în familie, Gelu Duminică povestind despre momente în care tatăl său o lovea pe mama sa. ”Înainte de a murit i-am spus: Nu am înțeles violența ta față de mama și mi-a spus, eu atât am putut, tu să nu faci așa”.

Adriana Săftoiu le-a vorbit despre existența Limbii semnelor române, problemele surzilor și acceptarea acestei minorități. Le-a arătat celor prezenți cum pot aplauda în limbajul surzilor, iar tinerii s-au conformat fericiți. 

Ea a obținut adoptarea unei legi care să recunoască această limbă, însă mai este mult până departe. În continuare, examenele nu sunt adaptate la nevoile acestei categorii de oameni. 


Adriana Săftoiu le-a repetat tinerilor să vorbească despre problemele pe care le au, să nu ascundă și să pună mereu întrebări: ”Vorbiți atunci când vă apasă, când e multă neliniște în voi”. 

”Bullyingul nu te poate lăsa indiferent. Atunci când vă doare vorbiți. Vorbiți” Vorbiți” Cu orice persoană care vă inspiră încredere, mama, tata, bunul, o profesoară. Alegeți un om și vorbiți despre asta”, le-a mai spus Săftoiu.


Totodată, mesajul ei a fost extrem de puternic în ceea ce privește schimbarea mentalității și că una este ce spui și alta ce crezi: ”Dacă tu nu schimbi mentalitatea, degeaba schimbi cuvintele. Degeaba îi zic lui Gelu rom când de fapt eu în sufletul meu îi zic, du-te mă, țiganule. Practic doar schimbăm cuvintele între noi, dar dacă în mintea noastră lucrurile nu se schimbă… Acesta este un proces îndelungat”.  

Galerie foto


Vizualizări: 1,213

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: