Legături româno-spaniole pe tărâmul lui Brâncuşi

O delegație de profesori de elită și sculptori din Spania au poposit la finele săptămânii trecute la Târgu Jiu, unde au avut ocazia să viziteze operele sculptorului Constantin Brâncuși și să încheie parteneriate în domeniul artei cu reprezentanții județului Gorj. Din delegație a făcut parte și Josef Cerda, decanul Facultății de Arte Frumoase din cadrul Universității din Barcelona. La Târgu Jiu spaniolii s-au întâlnit și cu președintele FNME, Marin Condescu.

O delegație alcătuită din 14 profesori și sculptori de pe teritoriul Spaniei au legat parteneriate cu gorjenii pe tărâmul artei. Spaniolii, printre care profesori de la Facultatea de Arte Frumoase din Barcelona, precum și sculptori cunoscuți, au venit în România în această lună pentru a participa la Tabăra de sculptură în metal de la Zeicani, județul Hunedoara. ”Fiind prieten cu organizatorul acestei tabere, mi-a propus să îi aducă pe spanioli sâmbătă la Târgu Jiu”, spune fotograful Teodor Dădălău din cadrul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj. Aceștia au fost impresionați de operele sculptorului Constantin Brâncuși de la Târgu Jiu. A fost pentru prima dată când profesorii de la prestigioasa universitate au avut posibilitatea să atingă operele marelui sculptor. ”Pentru noi Târgu-Jiul este o Mecca pentru că aici sunt cele mai importante opere ale lui Constantin Brâncuși”, spunea Josef Cerda. Vizita acestora a continuat și la Hobița, unde au prezentat același interes pentru sculptorul Constantin Brâncuși. Aici au vizitat casa-muzeu, însă gorjenii au fost criticaţi pentru indiferența cu care au lăsat să intre în paragină tabăra de sculptură din Hobița, locul de naștere al sculptorului gorjean. Aceştia au fost profund dezamăgiți pentru că operele unor sculptori   cunoscuți nu au mai fost găsite în acel loc. ”Am fost criticați pentru indiferența cu care tratăm arta, mai ales în locul în care s-a născut Brâncuși”, spune Teodor Dădălău, cel care a însoţit delegația de profesori şi sculptori. De asemenea, aceștia au avut prilejul să admire expoziția de artă tradițională românească ”Odinioară pe Valea Amaradiei”, realizată la sediul Direcției de Cultură Gorj.

În Târgu Jiu delegaţia de spanioli a fost primită la USMO de sindicalistul Marin Condescu. Aici s-au purtat discuţii despre fotbal și artă. ”Au fost impresionați că un lider de sindicat se apleacă spre actul de cultură”, mai spune Teodor Dădălău. Cunoscător de limba spaniolă, Marin Condescu nu a avut nevoie de interpretul adus special pentru această întâlnire. Pentru anul viitor s-a stabilit ca Festivalul internațional de arte vizuale GorjFest să aibă loc în luna august, nu în octombrie, așa cum era programat, la care vor fi invitaţi şi 25 de profesori şi studenţi de la Facultatea de Arte Frumoase din Barcelona. ”În luna octombrie a anului viitor lucrările realizate la Târgu Jiu vor fi expuse la cea mai mare galerie de artă din Barcelona. E posibil ca în perioada în care vor veni ei în tabără să fie însoţiţi şi de câţiva oficiali ai clubului de fotbal FC Barcelona. Aceasta vizită a reprezentat un eveniment foarte important pentru Târgu Jiu”, mai menţionează Teodor Dădălău.

Vizualizări: 155

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: