Legea pentru pensionarea minerilor, aprobată. „Frăția din Piața Prefecturii a învins”

Camera Deputaţilor a adoptat miercuri proiectul de lege care permite pensionarea la 52 de ani a angajaților din sectorul termoenergetic. S-au înregistrat 302 voturi pentru, unul contra şi 4 abţineri. Camera Deputaţilor este for decizional.

„VICTORIEEEE, a fost adoptată legea PLX 75/2021. O victorie bine meritată pentru cei care am luptat timp de 19 săptămâni în Piața Prefecturii Gorj. Frăția din Piața Prefecturii a învins. Mulțumim politicienilor care ne-au susținut, în special cei de la USR, PSD și AUR, și cei convinși pe ultimii 10 metri”, a spus sindicalistul Lulu Păuna.

Potrivit textului adoptat, vor fi considerate locuri de muncă în condiţii speciale şi „activităţile de producţie, mentenanţă şi asimilate din unităţile de producţie a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune, incluzând şi unităţile de extracţie a cărbunelui, pentru personalul implicat direct şi nemijlocit în utilizarea procedeelor şi utilajelor specifice producţiei energiei electrice şi extracţiei cărbunelui”.
Persoanele care au desfăşurat aceste activităţi vor beneficia de pensie pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 ani, pentru un stagiu de cotizare de cel puţin 25 de ani realizat în aceste activităţi.

Prevederile intră în vigoare la 30 de zile de la data publicării legii în Monitorul Oficial al României, Partea I. 

Un grup de sindicalişti de la Sindicatul Energia Rovinari s- aflat miercuri la Camera Deputaţilor pentru a solicita adoptarea acestui proiect.

„Am venit să ne cerem aceste drepturi pentru că tot Guvernul României ne-a pus pe un program de restructurare din cauza tranziției juste pe care și-a asumat-o Guvernul României în fața UE, dar noi le spunem că această tranziție nu trebuie să lase în urma ei sărăcie în Oltenia, în județul nostru, pentru că noi acolo nu mai avem altceva, suntem cea mai îmbătrânită categorie de salariați din toata industria românească”, a declarat Manu Tomescu, vicepreşedinte Sindicatului Energia Rovinari.

Vizualizări: 10,473

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: