Lemnaru, ameninţat cu „potera” dacă demolează pentru supermarket

Dorinţa omului de afaceri Călin Lemnaru, de a demola două case monument istoric din apropierea Căii Eroilor, pentru a face un supermarket, a fost criticată de secretarul de stat din Ministerul Culturii, Radu Boroianu. Lemnaru a depus cereri de desfiinţare a construcţiilor de lângă Biblioteca Judeţeană anul trecut, dar anul acesta a revenit cu cereri de restaurare şi mansardare. A apucat însă să dea tencuiala jos de pe case, pentru a le scădea valoarea istorică, dar în urma dezvăluirilor din presă se pare că le va restaura. În caz contrar, este ameninţat cu „potera” chiar de Boroianu.

Secretarul de stat din Ministerul Culturii, Radu Boroianu a declarat ieri la o conferinţă de presă care a avut loc la Primăria Târgu Jiu că nu va permite demolarea celor două case din vecinătatea Bibliotecii Judeţene “Christian Tell”.“Dacă se dovedeşte căproprietarul imobilelor cu pricina doreşte să le demoleze, eu vă asigur că-i trimit pe cap câtă poteră pot”, a spus acesta. Boroianu a precizat că a văzut PUZ-ul comandat de primărie şi din document nu reieşea faptul că se intenţionează demolarea celor două case, deşi acestea sunt deja cu tencuiala dată jos. 

„Un PUZ care să permită demolarea nu va fi aprobat”

Conform lui Boroianu, dacă Planul Urbanistic Zonal întocmit de Primăria Târgu Jiu pentru Ansamblul Monumental Calea Eroilor permitea demolarea celor două case, avea nevoie de avizul Ministerului Culturii. „Nu există niciun fel de proiect depus la Ministerul Culturii şi chiar dacă va fi depus, nu va fi aprobat. Nu aprobăm PUZ-uri care aduc atingere sitului protejat al monumentelor istorice. Dorim ca această Cale a Eroilor, după atâtea şi atâtea intervenţii care au mutilat-o prin aglomerare urbană de tot felul, în măsura posibilului şi în timp să fie cât de cât pusă în evidenţă”, a spus Radu Boroianu.

Narcis Daju, preşedintele Grupului de Acţiune în Interes Public, i-a transmis ministrului secretar de stat că există dovezi conform cărora se intenţionează demolarea celor două case şi înfiinţarea unui supermarket în acea zonă. Boroianu i-a răspuns că aşteaptă dovezile la cabinetul său, iar dacă se va dovedi că există această intenţie, va lua măsuri.„Transmiteţi-mi vă rog mie, la cabinetul meu, documentaţia dumneavoastră care probează că proprietarul imobilelor cu pricina doreşte să le demoleze şi eu vă asigur că-i trimit câtă poteră pot să-i trimit pe cap. Pentru că dincolo de Calea Eroilor, el este într-un perimetru protejat al bibliotecii care este monument istoric. Dacă cumva, prima dintre case, aşa cum mi-a spus cineva, este clasată ca monument de categoria B, riscă puşcăria şi după vechea lege”, a mai spus Radu Boroianu, precizând că a văzut recent PUZ-ul care se află în dosarul pentru UNESCO şi că „n-are nicio legătură cu aşa ceva”.

Primăria se distanţează de problemă

Municipalitatea încearcă acum să păstreze o oarecare distanţă faţă de acest scandal legat de demolarea celor două imobile. „Consiliul local nu are niciun fel de legătură în momentul de faţă cu ceea ce se întâmplă în cele două case. Acestea sunt într-o proprietate privată, nu avem niciun drept. Nu avem niciun fel de implicare vis-a-vis de faptul sau de dorinţa cuiva de a demola cele două case. În PUZ-ul care a fost depus la UNESCO nu se face niciun fel de referire la un acord al primăriei municipiului Târgu Jiu vis-a-vis de demolarea celor două case. Dacă într-un moment s-ar ajunge la aşa ceva, noi avem calitatea de a aviza sau nu demolarea”, a declarat Iulia Vână, viceprimarul din Târgu Jiu.

Vizualizări: 396

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: