Experţi: S-a intervenit prea des asupra operelor lui Brâncuşi

Primăria Târgu Jiu, prin Centrul „Brâncuşi”, are interdicţie de a mai interveni asupra operelor din piatră ale sculptorului, prin aşa zisa spălare sau desprăfuire. Operaţiunea de anul trecut, de spălare cu jet de apă sub presiune şi cu detartrant, a afectat vizibil opera, fapt constatat şi de experţii din întreaga lume, prezenţi ieri la Târgu Jiu. Primăria programase şi pentru acest an două „spălări” ale operelor, dar experţii susţin că şi aşa s-a intervenit prea des asupra Porţii Sărutului şi Mesei Tăcerii. Specialiştii susţin că piatra folosită de Brâncuşi este una de foarte bună calitate şi de aceea a rezistat intervenţiilor, dar că sculptorul a luat în calcul „îmbătrânirea pietrei”. Cu alte cuvinte, aşa numita desprăfuire anuală inventată anul trecut de autorităţile locale nu-şi are rostul, efectul banilor cheltuiţi fiind unul distructiv. Experţii nu au dat foarte multe detalii, deoarece mai sunt analize de făcut. Primele concluzii au fost însă suficiente pentru o primă demisie, a Adinei Andriţoiu din funcţia de director al Centrului „Brâncuşi”.

Jan De Maere, istoric de artă şi evaluator recunoscut pe plan mondial, a fost coordonatorul ştiinţific al comisiei de evaluare. Acesta este profesor la universităţi din SUA şi Bruxelles. Jan De Maere a prezentat succint punctul de vedere al experţilor referitor la starea operelor brâncuşiene. “Deşi unele părţi ale Porţii sunt foarte bine prezervate datorită calităţii pietrei, totuşi există şi nişte mici probleme. Micile probleme care trebuiesc rezolvate, trebuie acum început prin a monitoriza monumentul. Este un lucru important şi de bază pentru tot ce se va întâmpla pe monument de acum încolo. După monitorizare, trebuie discutate problemele într-un mod transparent şi ştiinţific, care trebuie să stea la baza viitoarelor intervenţii care vor fi făcute pe monument”, a declarat Jan De Maere.

comisie_experti_brancusi_034

Coordonatorul ştiinţific al comisiei de evaluare a spus că principala îngrijorare este formarea sărurilor care trebuie să fie analizate din punct de vedere chimic de Facultatea de Geologie din cadrul Universităţii Bucureşti, săruri care ar putea fi rezultatul tratamentului excesiv cu apă. Tot respectiva universitate împreună cu Institutul de Optoelectronică de la Măgurele vor studia îmbătrânirea pietrei folosite de Brâncuşi, lucru luat în considerare de artist în momentul conceperii operelor. Experţii au comparat piatra monumentelor cu piatra rămasă după conceperea lor de marele sculptor, care se prezintă în starea sa naturală, piatra nefiind afectată de vreo acţiune de curăţare, şi s-a concluzionat că, cu cât se acţionează asupra pietrei mai puţin, cu atât este mai bine.

Probleme la structura Porţii Sărutului?

A mai fost găsită şi o altă problemă existentă la Poarta Sărutului. “Singura problemă mai importantă din punct de vedere structural este pe zona de vest a monumentului, este o zonă, un molon, pe care trebuie să-l monitorizăm, să vedem dacă problema care a apărut se datorează presiunii de deasupra sau este o reacţie naturală a molonului, a pietrei. Trebuie făcut un astfel de releveu (n.red. măsurarea, desenarea şi reprezentarea la scară a elementelor unei construcţii), în care să se urmărească vechile intervenţii care s-au făcut în aşa fel încât să putem şti exact care au fost problemele care au creat această dificultate în piatră. Pentru că intervenţiile au fost mult prea multe în ultimul timp, trebuie să lăsam ca piatra să lucreze în mod natural, aşa cum şi-a dorit şi artistul. Asta însemnă că orice tratament trebuie exclus”, a precizat Jan De Maere.

Structura Porţii va trebui monitorizată, studiată cu ajutorul tomografiilor, a intervenţiilor şi a întreţinerii non-invazive. Comisia a făcut un ghid în care se arată modalităţile permisive de restaurare.

Spălarea monumentelor nu mai este permisă

Centrul “Brâncuşi” a anunţat în ianuarie că şi în acest an operele din piatră ale lui Brâncuşi vor fi spălate, municipalitatea aprobând suma de 40 mii lei în acest scop. Experţii au decis ca astfel de intervenţii să nu se mai facă.

Mai mult, cu acceptul premierului Victor Ponta, comisia de experţi a decis suspendarea protocolului dintre Ministerul Culturii şi Centrul “Constantin Brâncuşi” pentru monitorizarea ansamblului monumental. Obligaţia monitorizării pluridisciplinare revine Comisiei Monumentelor Istorice Naţionale, INP. “În momentul în care analizele se termină, se stabileşte un nou protocol cu Centrul “Brâncuşi”, care va fi făcut cu o severitate totală. Nu se mai acceptă în niciun fel de etapă, nici în cea de întreţinere, nici în cea de monitorizare, nici în cea de intervenţie, de restaurare, decât echipe pluridisciplinare care să corespundă obiectivului şi materialului din care e făcut. Dacă intervenim asupra Coloanei Infinitului, din echipă trebuie să facă neapărat parte un inginer metalurgist, care să-şi de seama dacă schimbăm sau nu lăcuirea coloanei”, a spus Radu Boroianu, şeful comisiei.

DEMISIE

Şefa Centrului municipal “Constantin Brâncuşi”, Adina Andriţoiu, cea care a supravegheat spălarea operelor brâncuşiene cu jet de apă sub presiune şi-a dat demisia ieri dimineaţă din fruntea centrului.   

DOSAR

IPJ Gorj a confirmat ieri că face cercetări într-un dosar penal ce vizează comiterea infracțiunii de distrugere. Deocamdată nu există un învinuit, anchetatorii așteptând să primească și concluziile la care au ajuns experții străini prezenți zilele acestea în cele două parcuri din oraș pentru a-și spune propriile concluzii. Cercetările sunt coordonate de un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu, acesta fiind cel care va primi din partea polițiștilor concluziile la care vor ajunge aceștia după strângerea tuturor probelor din dosar. (G.I.)

Vizualizări: 202

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: