Lemnele de iarnă, mai scumpe şi tot mai puţine

Sute şi poate chiar mii de familii din judeţ vor înfrunta primul val de frig din următoarele nopţi fără să aibă posibilitatea să facă focul în sobă. Cererea mare de lemne de foc din această perioadă nu poate fi onorată, deşi pe mulţi solicitanţi „pică pădurile pe ei”, cum spune o veche vorbă, oamenii fiind în aşteptarea aprobării cererilor făcute pentru a se aproviziona cu cele necesare perioadei de iarnă. La asta se mai adaugă şi preţurile tot mai mari, în unele cazuri fiind înregistrate creşteri chiar şi de 25% faţă de anul trecut.

Ocoalele silvice vând lemnele cu 190 lei/mc, dar puţini sunt cei care reuşesc să prindă un astfel de preţ, asta în condiţiile în care firmele private vând şi cu 400 sau 500 de lei metrul cub. Diferenţa este una uriaşă şi l-a revoltat, de exemplu, pe primarul din Turburea, Ion Bârcă fiind supărat pe pădurarii din localitatea sa. Acesta spune că în multe localităţi pădurarii sunt discreţionari atunci când vine vorba de a le uşura accesul oamenilor la lemnele ieftine ori nu marchează la timp arborii care ar putea fi tăiaţi. În aceste condiţii, puşi în faţa unor nopţi tot mai răcoroase de acum încolo, oamenii se văd nevoiţi să plătească preţuri foarte mari pentru lemne pe care le-ar putea lua mult mai ieftin dacă li s-ar aproba cererile mai din timp.

Noroc cu obştile

Pentru prima dată, în acest an, Direcţia Silvică Gorj a încheiat parteneriate cu primării din judeţ pentru ca acestea să primească cererile de la localnici şi, ulterior, cererile să ajungă la pădurari pentru a fi onorate. Multe dintre aceste cereri sunt în continuare în aşteptare pentru a fi livrate lemne în baza lor, o situaţie similară fiind înregistrată şi la obştile din zonele montane. Aici, lucrurile sunt măcar ceva mai simple, pentru că preţurile sunt şi ele mai mici faţă de cele de pe piaţa liberă. Membrii obştilor primesc lemne la preţuri comparabile uneori cu cele practicate de ocoalele silvice.

La Schela, de exemplu, primarul Aristide Șerbănescu spune că membrii obştii plătesc mai puţin de 200 de lei pentru un metru cub de lemne, în timp ce la Peştişani, cea mai mare obşte din ţară livrează lemne către membrii săi cu 290 de lei metrul cub.

Preţurile au fost stabilite de fiecare obşte în parte, iar la Peştişani sunt încă sute de cereri care aşteaptă să fie onorate şi în următoarele săptămâni. Unul dintre reprezentanţii Obştii, Ilie Fuiorea, spune că lemnele provin de pe cele peste 12.000 de hectare pe care Obştea Peştişani le administrează. „E nevoie de o bună administrare a unei proprietăţi atât de mari şi, din acest an, am decis să le oferim posibilitatea membrilor noştri să cumpere lemne de foc la preţul stabilit în adunarea generală şi care este mult mai mic decât cele de pe piaţa liberă. La 6 metri cubi cumpăraţi de la noi, un membru câştigă practic 2 metri în comparaţie cu preţul de la privaţi. Am onorat deja sute de cereri până acum şi mai avem alte sute, dacă nu chiar mai mult, de onorat în perioada următoare. Sperăm ca vremea să ne permită şi să putem onora toate cererile până în perioada sărbătorilor de iarnă”, spune Fuiorea.

Scump şi din pădurea proprie

Un localnic din Peştişani care nu a avut norocul de a fi prins cu pădurea la obşte a reuşit încă din vară să facă toţi paşii legali pentru a se aproviziona cu lemne de pe proprietatea sa. Acum, când a ajuns cu lemnele acasă, după tot efortul făcut, a ajuns la concluzia că mai avea un pic şi îi convenea să cumpere de pe piaţa liberă decât să taie arbori din pădurea sa.

„Anul trecut am cumpărat lemne de vreo 3.000 de lei, iar anul acesta am zis să tai din pădurea mea, că poate ies mai ieftin. Am ieşit, dar nu cu mult, să ştiţi. Dai 250 de lei la marcat, apoi cauţi oameni cu care să tai, să transporţi şi să aduci lemnele acasă şi problema este că nu mai e nimeni prin sat care să vrea să facă munca asta. Au nişte pretenţii la bani de te laşi păgubaş. În final, trăgând linie, m-a costat vreo 2.000 de lei. Le-am adus acasă, dar la anul nu ştiu dacă mai merg pe varianta asta, că e mai simplu să ţi le aducă cineva la poartă după ce le plăteşti”, spune localnicul.

Vizualizări: 1,711

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: