Liberalul Bercea, miliardar pe invenţii în minerit

Nicolae Bercea, fostul candidat la Senat din partea PNL Gorj, este campion al proceselor pe care le are cu companiile din minerit pentru încasarea unor drepturi de autor. Acesta are zeci de procese la diferite instanţe din ţară, unde solicită sume de bani de la complexurile energetice sau SNLO, ca drept de autor pentru invenţii care îi aparţin.

Curtea de Apel Craiova a confirmat la începutul lunii decembrie o soluţie favorabilă lui Bercea, prin care SNLO este obligată la plata a 545.130 RON despăgubiri civile. Cu alte cuvinte, peste cinci miliarde de lei vechi pentru o singură invenţie de la o singură societate, dar numărul proceselor este de ordinul zecilor, unele câştigate, altele pierdute, cele mai multe în curs de soluţionare. În aceeaşi cauză, SNLO a fost obligată de instanţă să plătească 227.135 RON lui Şerban Constantin şi 136.282 RON lui Gheorghe Dudău, coautori ai invenţiei. Despăgubirile reprezintă drept de autor pentru perioada 01 iulie 2007 – 22 ianuarie 2009, care trebuie actualizate la data plăţii.

Şi avocaţii au de câştigat de pe urma unor astfel de procese. Astfel, în cauza menţionată, SNLO trebuie să plătească circa 400 de milioane de lei vechi numai avocaţilor celor trei inventatori. Sentinţa Curţii de Apel nu este definitivă şi poate fi atacată.

Vizualizări: 140

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: