Lichidatorii, cu ochii pe CE Oltenia. „Să fim pregătiţi”

Nici nu s-au răcit bine declaraţiile celor de la Fondul Proprietatea, cu privire la o posibilă insolvenţă a Complexului Energetic Oltenia, că au apărut altele. De data aceasta, la o conferinţă despre Codul Insolvenţei, unde s-a văzut că lichidatorii stau cu ochii pe companii strategice, cum ar fi Complexul Energetic Oltenia, Poşta Română sau Tarom. Şefii CEO au susţinut zilele trecute, cu cifre, că societatea este una stabilă.

Nicoleta Munteanu, partener Euro Insol, a spus că situaţiile financiare depuse la Ministerul Finanţelor arată că mari companii strategice sunt în insolvenţă. „Cu toate că în ultima perioadă numărul procedurilor de insolvenţă în rândul companiilor foarte mici a fost în scădere, am observat că la polul opus a crescut numărul insolvenţelor companiilor mari, care sunt foarte importante pentru economia naţională, unele dintre ele fiind de interes strategic naţional - Hidroelectrica, Elcen, Radet, CET Govora, Hidroserv. Sunt companii importante din punct de vedere al intereselor de securitate ale unui stat. Astfel de companii mari sunt în insolvenţă întrucât trăim într-o perioadă în care lucrurile se întâmplă cu o repeziciune fantastică şi ne confruntăm din ce în ce mai mult cu provocări noi, cu grade de dificultate din ce în ce mai mari. Vrem, nu vrem, în perioada următoare vom vedea şi companii foarte mari, de interes strategic chiar, care vor intra în insolvenţă. Este vorba despre Tarom, Poşta Română şi Complexul Energetic Oltenia (CE Oltenia), potrivit situaţiilor financiare depuse de acestea la Ministerul Finanţelor”, a spus Nicoleta Munteanu, citată de ziarul Bursa.

Munteanu a atras atenţia că practicienii în insolvenţă trebuie să înveţe să trateze astfel de situaţii şi din perspectiva securităţii naţionale, nu numai a performanţelor economice.

 Nu este prima declaraţie de acest fel

Declaraţia practicianului în insolvenţă vine la câteva zile după ce un reprezentant al Fondului Proprietatea a spus că se pune problema supravieţuirii CE Oltenia. „Dintre toate companiile la care suntem acţionari, suntem foarte îngrijoraţi de situaţia de la Complexul Energetic Oltenia. Am văzut că preţurile mari din energie de anul trecut au ajutat, însă sunt la limita dintre a supravieţui sau nu ca şi companie”, a declarat, într-o întâlnire cu presa, Greg Konieczny, manager al Fondului Proprietatea.

Complexul Energetic Oltenia a reacţionat atunci, arătând că are o situaţie stabilă: „La această dată, societatea nu înregistrează datorii restante faţă de bugetul consolidat al statului şi a achitat toate obligaţiile financiare către furnizori şi instituţiile bancare, conform prevederilor contractuale şi estimează un profit pentru anul 2017 de circa 200 milioane lei şi pentru ianuarie 2018 de circa 44 milioane lei, având contracte de vânzare a energiei electrice încheiate inclusiv pentru anul 2019”.

Vizualizări: 2,133

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: