Creţan: Nu facem faţă unei ierni prelungite. Pîrvulescu: Iarna e pe final

Gerul care a cuprins România la finalul lunii februarie a fost completat de vântul puternic, astfel că energia eoliană şi-a adus un aport important în sistemul energetic, fiind ore la care producţia se apropia de trei mii MWh, dar şi ore la care scădea la câteva sute. Termocentralele şi hidrocentrale s-au adaptat permanent la aceste variaţii.

 Liderul sindical Constantin Creţan este de părere că societatea Complexul Energetic Oltenia este la limită cu stocul de cărbune şi nu ar face faţă unei ierni prelungite. În schimb, preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie, Dumitru Pîrvulescu, spune că nu este cazul să ne facem griji, câtă vreme toată lumea vede că suntem la finalul iernii, nu la începutul acesteia.

 Creţan: Cred că am intra în colaps

Liderul pesimist, Constantin Creţan, spune că stocurile de cărbune sunt insuficiente. „Suntem la limită pentru că suntem cu carierele închise, din cauză că nu avem fronturi deschise şi facem eforturi supraomeneşti pentru a asigura producţia de cărbune. Dacă ar mai ţine vreo săptămână-două iarna prelungită în luna martie, cred că am intra în colaps şi am putea să ne blocăm, deci suntem la limita existenţei”, a spus Creţan la Radio Infinit. Acesta a precizat că, la temperaturi foarte joase, există riscul unor avarii ale utilajelor.

Ion Ruşeţ, consilier al directorului general al CE Oltenia, spusese cu o zi înainte că nu sunt probleme cu stocurile: „Suntem pregătiţi, suntem în grafic în ceea ce priveşte stocurile de cărbune. Noi putem să producem în ritmul în care am produs inclusiv în luna martie, cu toate că ştiţi că sunt greutăţi în ceea ce priveşte exploatarea de cărbune. Sunt greutăţi în transportul cărbunelui, în ceea ce priveşte încărcarea-descărcarea, iată că sunt greutăţi, dar le facem faţă”.

 Pîrvulescu: Nu vom avea probleme

Dan Pîrvulescu, preşedintele FNME, este însă optimist. Spune că iarna este pe sfârşite şi nu se pune problema ca termocentralele să rămână fără cărbune. „Sigur ar face faţă pentru că în zilele astea de început ale perioadei critice a fost şi o producţie foarte mare pe eolian. Chiar dacă ar fi producţie către zero pe eolian, la termocentrale ar fi stocuri care să asigure trecerea acestei săptămâni critice”, susţine liderul FNME.

Pîrvulescu mai spune că nimeni nu se poate pune cu natura, dar prognoza nu este chiar atât de îngrijorătoare. „Probleme pot să apară pentru că în situaţii de astea extreme trebuie prevăzute măsuri adecvate. Sunt situaţii în care cu toate măsurile pe care le iei nu poţi face faţă urgiei naturii, dar, repet, sunt stocuri pentru a nu avea probleme în perioada asta”, a mai spus Dumitru Pârvulescu.

Vizualizări: 1,171

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: