Licitaţia pentru „privatizarea“ CEO, amânată din nou

Licitaţia de un milion de euro pentru angajarea unei firme de consultanţă care să spună ce măsuri trebuie luate pentru a face din CE Oltenia o companie profitabilă a fost amânată din nou. CE Oltenia va plăti un milion de euro unei firme de consultanţă care să spună ce procent din companie trebuie vândut pentru a asigura necesarul de investiţii.

Pe 24 iulie, directorul general al CE Oltenia a declarat în conferinţa de presă, alături de ministrul Andrei Gerea, că pe 27 iulie va da drumul la licitaţie în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice. De la 600.000 de lei cât era estimat iniţial, pentru un contract de un an, s-a ajuns la un milion de euro pentru doi ani. Secretarul de stat Bogdan Badea a explicat, la Târgu Jiu, că firma selectată în urma licitaţiei de un milion de euro va spune cât trebuie să privatizeze din CE Oltenia.

Consultantul de privatizare va putea propune vânzarea a 15%, 30% sau 50% din CEO. „Un punct care a stârnit foarte multe discuţii în Gorj a fost cel legat de modalitatea de atragere a acestor investiţii, în special în retehnologizări, şi anume ar fi IPO 15%, IPO 30% sau privatizare cu investitor strategic. Nu excludem nicio posibilitate, dar pentru a vedea ce anume este necesar pentru CEO trebuie o analiză globală, pe societate, să se selecteze un consultant cu capacitate tehnică extrem de solidă care să poată să facă o radiografie corectă, lipsită de tuşe personale. Trebuie identificat necesarul de investiţii şi după aceea, în funcţie de ce ne vor spune consultanţii de privatizare din punct de vedere al necesarul de investiţii, să stabilim că scoatem la vânzare 15%, 20%, 30%”, a declarat Bogdan Badea.

După înfiinţarea CE Oltenia, Guvernul a aprobat prin hotărâre strategia de privatizarea a companiei, prin majorare de capital, a unui pachet minoritar de 15%. De atunci, compania a plătit diverse firme de consultanţă şi o echipă de privatizare, însă nu s-a trecut la fapte deoarece nu ar fi avantajos. Ministrul Andrei Gerea declara că la acest moment pe 15% din acţiuni s-ar putea lua 10 milioane de euro, bani pe care societatea îi poate obţine de la bancă.

CE Oltenia are rezultate economice din ce în ce mai proaste, culminând în 2014 cu o pierdere de 150 de milioane de euro. În 2013 a avut pierdere din exploatare, dar profit total datorită veniturilor din diferenţe de curs valutar, iar în 2012, anul de înfiinţare, a fost pe profit.

Vizualizări: 171

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: