Licitaţie pentru credit la CE Oltenia. Boza: Am fi riscat insolvenţa!

Complexul Energetic Oltenia va semna, în curând, contractul cu opt bănci care să împrumute compania cu 500 de milioane de lei. Sunt banii necesari achiziţionării certificatelor de dioxid de carbon pentru ca producătorul să nu rişte să-i fie ridicată autorizaţia de funcţionare începând cu 1 mai. „Riscam insolvenţa fără aceşti bani”, spune managerul Sorin Boza.

De 13 milioane de certificate de dioxid de carbon are nevoie CEO pentru producţia aferentă anului 2018. Are termen sfârşitul lunii aprilie să le cumpere pe toate. În caz contrar, îi va fi ridicată autorizaţia de funcţionare. Să nu se ajungă în această situaţie, managerii companiei au decis să facă împrumut. Este vorba de 500 de milioane de lei, bani care nu se regăsesc în conturile CEO.

“Ajungem la aproximativ 1,4 miliarde de lei, reprezentând aproximativ 42% din cifra de afaceri a Complexului Oltenia. E o cheltuială care ne pune în genunchi în acest moment. Trebuie s-o facem pentru a fi conformi şi trebuie să ne continuăm drumul. Suntem în situaţia să ne împrumutăm. Din păcate, este singura soluţie. Este soluţia care a fost prinsă în Memorandumul înaintat de noi Guvernului României şi aprobat în septembrie, anul trecut. Este singurul împrumut, doar pentru anul acesta, urmând ca pentru cheltuiala de anul acesta să aplicăm măsurile care sunt cuprinse acolo. Sunt trei măsuri şi am reuşit să internalizăm costul certificatului de CO2 în preţul de vânzare al megawatt-ului pe piaţa de energie”, a explicat Sorin Boza, managerul companiei.

Contractul pentru acest împrumut va fi semnat până la sfârşitul lunii martie. Chiar dacă prețurile au mai scăzut, compania nu are lichiditățile necesare să cumpere toate certificatele de CO2 de care are nevoie și pentru care este obligat de legislația Uniunii Europene. Pe 20 februarie, este programată licitația pentru acest credit.

„Creditul pe care l-am solicitat este de 500 de milioane de lei. Restul, până la 1,4 miliarde de lei sunt banii noștri. Pe 20 februarie, este licitația la care vor veni cele 8 bănci care vin în această sindicalizare. Vor participa la această licitație. Până la sfârşitul lunii martie, contractele vor fi încheiate ca să putem să luăm banii și să achiziţionăm restul de certificate de care mai avem nevoie. Noi cumpărăm certificate în fiecare zi, în cantitate mare. Prețurile diferă. Am avut un vârf de 24 de euro. Au fost în scădere câteva zile. Au ajuns la puţin sub 20 de euro. Din păcate, e o bursă. Ce se întâmplă pe bursă, nu se poate anticipa. Datoria noastră este să cumpărăm în fiecare zi”, a mai explicat Boza.

Dacă nu ar avea toate aceste certificate până la sfârșitul lunii aprilie, compania ar risca să nu mai poată funcționa și ar putea intra în insolvență pentru că amenzile prevăzute de Uniunea Europeană ar îngropa-o. „Riscul este unul singur: plătirea amenzii de câte 100 de euro, ceea ce cred că ar însemna clar o insolvență a companiei. Dacă nu am cumpăra un milion de certificate, înseamnă deja o amendă de 100 de milioane de euro. Nu trebuie să ne facem griji. Planul pe care-l avem este urmărit atent. Cumpărăm în fiecare zi, să nu fie probleme”, au fost asigurările date de managerul CEO.

Atât sindicaliştii, cât și directorii companiei speră ca, din acest an, situația să se schimbe pentru că povara certificatelor de dioxid de carbon este uriașă. Cu banii cheltuiți cu acest capitol s-ar face investiţii majore în minerit și termocentrale. „N-a fost în stare statul român să construiască un grup energetic și nici să le retehnologizeze pe celelalte. Este nevoie de foarte mulți bani să fie investiți în cariere, în utilajele mari, și în termocentrale, la grupuri, la instalaţii. Creditul acesta ne va influenţa. Dobânzile sunt așa cum sunt, băncile sunt așa cum sunt. S-ar putea face multe lucruri cu banii pe care îi dăm pe aceste certificate și acum pe acest credit. Tot noi, muncitorii din minerit și energie, vom suporta aceste costuri”, a explicat liderul de sindicat Constantin Crețan.

Vizualizări: 3,254

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: