Lider de sindicat: „7 din 9 grupuri se închid până la finele lui 2025. În România, conservarea înseamnă să-l lași așa cum este"

Șapte din cele nouă grupuri energetice pe lignit ale Complexului Energetic Oltenia se vor închide până în 2025! Este opinia liderului de sindicat Constantin Mitrescu. Acesta a făcut declarația, după o analiză a actelor normative date de guvernanți, dar și în contextul în care, săptămâna trecută, s-a dat o ordonanță de urgență privind intrarea în conservare.  „Din nouă se închid șapte până la finele lui 2025, exact cum este prevăzut în plan (...). Dacă dați o căutare pe Google, vedeți acolo, în nota de fundamentare a împrumutului acela, că scrie clar că va fi cea mai mare decarbonare ”, susține Mitrescu.

 

Liderul de sindicat s-a arătat sceptic și în ceea ce privește conservarea despre care se tot vorbește. Mitrescu este de părere că grupurile vor fi pur și simplu oprite, iar în viitorul apropiat vor fi distruse de rugină și imposibil de repornit.

„Ideal, o conservare, presupune o investiție imensă. Să aduci blocul energetic într-o stare astfel încât să nu se degradeze nimic. Ce presupune asta? Să bagi antioxidant pe țevi, pe cazan, ulei în turbine (...) deci e un proces cu investiții majore, astfel încât blocul energetic să nu se degradeze în timp. În caz contrar, în câteva luni, îl manâncă rugina din interior.  Lucru acesta se face greu și cu investiții. Nu poți să bagi atâția bani în substanțele acestea chimice, să-l aduci în stare de conservare și după o lună să-l repornești. De obicei, în România, conservarea înseamnă să-l lași așa cum e, oprit și fără personal de întreținere. Dacă vrei să-l pornești din nou, suntem Stan Pățitul cu blocul 1 și 2, de la Rovinari, după 6-7 luni o să constați că e făcut praf. Asta spun și colegii de la Mintia, după doar un an și câteva luni, nu mai este nicio șansă să se pornească vreun grup de acolo”, a afirmat Constantin Mitrescu, președintele Sindicatului Energia Rovinari, la Radio Infinit.

Mitrescu nu mai pune bază nici în declarațiile făcute de politicienii gorjeni. Deputatul PNL Gheorghe Pecigină afirma, zilele trecute, că trebuie făcut front comun pentru păstrarea grupurilor pe lignit, iar deputatul PSD, Mihai Weber promitea că că ordonanța care bagă grupurile în conservare va fi modificată prin amendamente.

Vizualizări: 1,657

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: