Lider SANITAS Gorj: Medicii nu mai vor să facă gărzi de la 1 mai

Medicii gorjeni nu mai vor să facă gărzi începând cu prima zi a lunii mai, supăraţi că le-au fost serios diminuate sporurile pentru munca suplimentară. Asta spune Valentin Popa, preşedintele Sindicatului SANITAS Gorj, care a explicat că în Spitalul Judeţean Târgu Jiu circulă tabele semnate de medicii care vor să organizeze un protest şi care ameninţă cu renunţarea la gărzi. „Ar însemna desfiinţarea spitalului”, afirmă Valentin Popa.

Reporter: Cum vedeţi măsura luată de conducerea Spitalului Judeţean în ceea ce priveşte sporurile acordate cadrelor medicale?

Valentin Popa: Sunt probleme mari, pentru că a trebuit să ne încadrăm în acei 30%. Suma venită pentru sporuri de la Consiliul Judeţean nu ne-a permis să ne încadrăm, şi atunci managerul a trebuit să caute soluţii pentru încadrare. Soluţia pe care a găsit-o, fără acordul sindicatului SANITAS, sindicat majoritar şi reprezentativ, a fost să taie din sporurile medicilor şi asistenţilor de sâmbăta şi duminica şi să dea nişte sume în aşa fel încât cei care pierdeau la salariu, aproximativ 200 de salariaţi, să nu piardă nimic faţă de luna februarie. Sumele se duc în general către infirmiere, brancardieri, îngrijitori de curăţenie. Numai că managerul a făcut asta fără să discute cu oamenii, fără să aibă acordul sindicatelor, iar medicii şi asistenţii sunt extrem, extrem de supăraţi.

Rep.: Sindicatele ar fi fost de acord cu măsura, dacă erau întrebate?    

V.P: Sindicatele nu puteau să-şi dea avizul pe nicio tăiere de ceva. Primesc alte categorii, care şi ei sunt membrii noştri de sindicat. Soluţia era ca ceea ce ne-am înţeles vineri la Bucureşti, cu Ministerul Sănătăţii, Ministerul Muncii şi Ministerul Finanţelor, să se şi realizeze. Adică, în Legea 153 există prevăzut un sistem de premiere, de stimulente, pe care unitatea le poate da salariaţilor. Cei care conduc destinele sănătăţii în Gorj trebuiau să-şi prevadă fonduri, că legea a apărut la 1 iulie 2017. Deci, acele stimulente puteau fi acordate la cei cărora le scădeau salariile prin aplicarea regulamentului de sporuri. Și atunci nu era cazul să taie de la nimeni. Stimulentele le acordau din venituri proprii. Sigur că au venituri, nu avem contract cu Casa?! Acesta reprezintă venituri proprii. Unele din ele. Nu trebuie să le aprobe nimeni, trebuia doar să le aibă prevăzute în buget. Dacă chestia asta se întâmpla, se putea evita situaţia de faţă. Cert este că SANITAS se pregăteşte de mişcări sindicale la nivel naţional. Joi sunt convocat din nou la Bucureşti.

Rep.: La nivel local organizaţi vreo acţiune sindicală?

V.P.: Prima măsură a fost să nu avizăm, conform hotărârii 153, aplicarea regulamentului de sporuri la Spitalul Judeţean. În plan practic, nu implică foarte multe, pentru că managerul este obligat până la urmă să dea salariile. Că a fost şi discuţia asta. Nu e bine nici aşa. Aşa că managerul şi-a asumat responsabilitatea, a dat salariile, le-a scăzut la medici şi la asistenţi şi riscurile sunt următoarele: medicii, pe care nu-i mai obligă legea să facă decât o singură gardă pe lună, nu mai vor să facă gărzi. Din câte ştiu eu, în momentul de faţă se fac nişte tabele pe secţii de către medici, care semnează un protest şi ameninţă că începând cu 1 mai vor renunţa la cel de-al doilea contract de muncă, contractul de gărzi. Nu ştiu câţi au semnat, mi s-a transmis că una din acele liste va ajunge la mine.

Rep.: Ce ar însemna să renunţe medicii la gărzi?

V.P.: Ar însemna desfiinţarea spitalului. Gândiţi-vă că o secţie care are zece doctori, şi sunt obligaţi să facă o singură gardă, asigură zece gărzi pe lună. Luna are mai mult de zece zile. Luni am avut câteva ore de discuţii cu managerul spitalului şi preşedintele Consiliului Judeţean, am încercat să găsim soluţii de suplimentare a fondurilor venite către Spitalul Judeţean. O altă nenorocire ştiţi care este? Numai la Spitalul Judeţean se întâmplă chestia asta, şi la Dobriţa. Toate celelalte spitale din judeţ s-au încadrat bine mersi, sigur că au şi sporuri mai mici, în regulamentul de sporuri. Nimeni nu pierde nimic, dimpotrivă, cresc salariile la medici şi asistenţi, fără stimulente. Reuşesc pentru că au avut un buget mai mare şi au cheltuieli mai mici pe sporuri. Eu sper ca medicii să nu se ţină de cuvânt. O să trebuiască toată luna aceasta să căutăm soluţii în aşa fel încât începând cu 1 mai medicii să se regăsească în graficele de gărzi şi spitalul să funcţioneze. Se pot acorda oricând stimulentele. Trebuie să facem contractul cu Casa, care este posibil să-l facem joi, şi după ce avem contractul este posibil să dăm aceste sume. Rămâne ca toţi care sunt implicaţi în chestia aceasta să comunice, pentru că a fost o foarte mare lipsă de comunicare. Este lucrul pe care eu i l-am reproşat managerului spitalului.

Vizualizări: 965

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: