Manager de spital: Să lăsăm pacientul să aleagă unde vrea să fie tratat

Emil Grigore, managerul Spitalului Orăşenesc Novaci, vede cu ochi buni propunerea şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, care vrea o delimitare a sectorului privat de cel public şi interdicţia medicilor de a lucra simultan în ambele sectoare. „Te cheamă la cabinetul privat şi te tratează în spitalul de stat. Nu e OK!”, a reacţionat managerul Emil Grigore.

Reporter: Cum vedeţi propunerea făcută de Raed Arafat, de delimitare a sectorului privat de cel public?   

Emil Grigore: Din punctul meu de vedere, ca manager, eu zic că este un lucru foarte bun. La noi în zonă nu, dar prin alte părţi se practică, în oraşele mai mari. Te cheamă la cabinetul privat şi te tratează în spitalul de stat. Nu e OK! Nu e OK! Să lăsăm pacientul să aleagă unde vrea să fie tratat. Pentru că dacă i se vorbeşte frumos, dacă nu i se cer bani  - un lucru la care eu ţin extraordinar de mult - nu îl trimiţi după medicamente, va apărea acea încredere care a fost în sistemul nostru sanitar. Pentru că noi am avut un sistem sanitar bun. Şi îl avem. Eu sper că îl avem în continuare. Iar la nivelul ţării, şi noi am fost prinşi în programul acela cu raportarea chestionarelor. Nemulţumirile nu mai sunt aşa de mari.

Rep.: Cum staţi cu personalul medical?

E.G.: În ultima perioadă, locurile s-au completat cu medici tineri şi vreau să vă spun că suntem undeva la 90% din necesarul de medici pe care îl are Spitalul Novaci. În sensul că am completat cu cele două neuroloage. La ora actuală avem nevoie de un cardiolog, de un medic ATI. Suntem în discuţii şi cu doi doctori tineri care şi-au exprimat dorinţa să vină la noi la spital, şi încă doi medici pe recuperare medicală. Pentru că, zona fiind plină cu persoane îmbătrânite şi cu nevoi speciale, recuperarea este baza pentru spitalul Novaci, prin sala de kinetoterapie pe care am realizat-o, prin cei doi kinetoterapeuţi pe care i-am atras. Dacă o să mai vină cei doi doctori, care am înţeles că sunt tot gorjeni, atunci va fi totul foarte bine.     

Rep.: În ceea ce priveşte personalul auxiliar, care este situaţia?

E.G.: Personalul auxiliar este deficitar, dar cu ce am la ora actuală facem faţă. Adică nu contează că eşti manager, că eşti casier, când este nevoie de orice, toată lumea stă şi face, astfel încât să răspundem tuturor solicitărilor decât să ne extindem, pentru că nu avem nici spaţiu. Spaţiul este necorespunzător din acest punct de vedere. Am discutat şi cu domnul primar şi, probabil, în viitorul apropiat vom fi obligaţi să găsim o locaţie doar pentru serviciile noastre administrative, contabilitate şi să lăsăm aceste spaţii destinate în continuare extinderii spitalului. Noi avem 103 paturi plătite de Casă, dar sunt anumite perioade în an când ţinem şi câte 2-3 în pat, pentru că nu putem să refuzăm oamenii. Mai avem o rezervă de paturi, mai putem monta în altă parte, să nu-i punem câte 2-3 în pat, pentru că nu este normal.

Rep.: Urmează să încheiaţi un nou contract cu CAS. Ce aşteptări aveţi?

E.G.: Perspectivele sunt bune. Nouă ni s-a mărit contractul cu circa 15%. Este un lucru foarte bun. Anul trecut, am primit de la CAS suma de 7,6 milioane lei, de la DSP am primit 772.150 lei şi sper, dacă e cu 15%, să creştem spre 8 milioane noul contract.  

Vizualizări: 1,629

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: