Lider sindical: Când se iau anumite decizii, să ni se comunice şi nouă

Paul Constantinescu, vicepreședintele Federației Energetica, şi-a exprimat nemulţumirea într-un interviu la Radio Infinut în ceea ce priveşte lipsa de transparenţă cu privire la numirea persoanelor care vor conduce noile SPV-uri. Liderul sindical de la Cariera Husnicioara crede că şefii vor fi aleşi de către reprezentanţii OMV.

Reporter: Ce părere aveţi despre păstrarea sub anonimat a celor care urmează să fie la conducerea SPV-urilor?

Paul Constantinescu: Am văzut că şi colegii au avut o poziţie cu privire la lipsa de transparenţă. Pe de altă parte, ştim foarte bine că se axează pe anumite firme care sunt uşor favorizate, lucru care nu mi se pare normal. Să înţeleg că în compania noastră o să fie puşi oameni care vor conduce SPV-urile astea şi ei sunt şi remuneraţi de companie? Dacă se întâmplă asta, va fi foarte rău.

Înţeleg că sunt anumiţi directori din companie, din eşaloanele 2 şi 3, care au fost întodeauna favorizaţi şi înţeleg că li se vor da nişte credite cu privire la conducerea SPV-urilor. Să vedem în ce condiţii li se vor da, pentru că nu mi se pare normal să fie practic şi într-o parte şi în alta. Aş vrea să văd dacă există contracte şi cum vor fi ele. Curând o să fie nevoie să discutăm cu cărţile pe faţă despre subiectul ăsta, să ştim şi noi cine ne conduce, ce oameni sunt şi care sunt obiectivele pe care vor să le îndeplinescă dumnealor. Compania asta este şi a noastră, a salariaţilor, a angajaţilor. Când se iau anumite decizii, să ni se comunice şi nouă şi să ni se spună motivaţia pentru care au fost puşi aceşti oameni.

Reporter: Ce citerii credeţi că vor sta la baza alegerilor acestor şefi?

Paul Constantinescu: Tot din surse neoficiale am înţeles că sunt anumite persoane agreate de anumite entităţi. Facem referire la organizaţii din astea care aduc profit în altă ţară. Persoanele tot din anturajul lor.

Reporter: Credeţi că cei de la OMV se vor impune în ceea ce priveşte desemnarea numelor finale?

Paul Constantinescu: Cu siguranţă. Au intrat în compania noastră. Nu le mai ajunge ce au făcut? Ei vor să impună peste tot toate regulile. La noi în companie. Noi ce suntem aici? Nu mi se pare normal să se întâmple aşa. Această lipsă de transparenţă ridică multe semne de întrebare.

Reporter: La ce să se aştepte angajaţii CEO, în contextul în care se presupune că până în anul 2026 cărbunele o sa fie înlocuit?

Paul Constantinescu: Noi nu ne dorim, pe viitor, compania asta fărâmiţată şi distrusă. Dacă se doreşte o reformare a companiei, suntem de acord, până la urmă, dar cu nişte lucruri clare, transparente, spuse etapizat. Nu aşa, sa stai un an în companie, să o distrugi şi după să spui că pleci. Aici este o nemulţumire a noastră. S-ar fi putut face o derogare legat de cariere, inclusiv de Cariera Husnicioara, poate sunt subiectiv.

Sunt anumite cariere care ar putea să funcţioneze şi care ar putea scoate zăcâmântul, în condiţiile în care avem tot ce ne trebuie şi personal calificat, utilaje.

Pentru asta trebuie o analiză şi am cerut şi companiei să facă o analiză serioasă cu fiecare lucru pe care o să-l facem în următorii ani, cu paşi mărunţi, dar siguri.

Aşa, dacă ne apucăm şi schimbăm şi punem gaze şi punem toate nebuniile, fără să ne dăm seama de costuri şi de cheltuieli, după să constatăm că se duce compania în faliment, iar oamenii să stea pe drumuri.

De aceea trebuie făcută o analiză serioasă cu privire la perspectivele următorilor ani. Până în anii 2025-2026 să mergem în aceleaşi condiţii şi cu aceleaşi capacităţi, urmând ca treptat să se introducă şi alte situaţii. Dar ele trebuie făcute etapizat, nu peste noapte.

A consemnat Alexandra Anton

Vizualizări: 2,210

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: