Doru Vișan, despre planul de restructurare al CEO: Este un lucru bun!

Fostul secretar de stat Doru Vișan a comentat la Radio Infinit situația CE Oltenia, considerând că planul de eficienizare al companiei este un lucru bun. ”Putea fi și varianta rea, de respingere și atunci lucrurile  deveneau destul de complicate”, a mai spus Vișan. 


Reporter: De ce credeți că vi s-a refuzat numirea? 

Doru Vișan: Nu știu să fie refuz sau altă abordare. A fost o propunere care nu-i materializată. 


Reporter: Cum vedeți dumneavoastră planurile ministerului privind CE Oltenia? Urmează să fie implementat acel program de închidere a mineritului etapizat. 

Doru Vișan: Nu, este un program de decarbonare, cu materializare prin act normativ în luna iunie, care are un calendar agreat cu Comisia Europeană. În cazul Complexului Energetic Oltenia este un lucru bun, fiindcă există un plan de reorganizare și nu celelalte etape care puteau să aibă loc în cazul neacordării ajutorului și transformare a acestui în ajutor de restructurare așa cum este. Putea fi și varianta rea, de respingere și atunci lucrurile  deveneau destul de complicate. 

Reporter: În opinia dumneavoastră, va putea România renunța la cărbune în 2020 și șase? 

Doru Vișan: Nu, nu, nu exclus, atâta timp cât avem o necesitate a sistemului energetic, această componentă e dominată, e siguranța sistemului. Nici Comisia Europeană nu. Și ea e conștientă că nu se pot renunța așa ușor. Eu am în spate atât experiența ministerului, cât și experiența Complexul Energetic Hunedoara. În orice etapă, Comisia Europeană negociază. Dacă situația impune și te duci cu argumente care arată o situație deosebită, Comisia negociază. Totul e să arăți seriozitate și toate lucrurile sunt de negociat, fiindcă, repet, orice poate fi făcut, dar nu cu o singură condiție să nu pui în pericol siguranța sistemului. 


Reporter: De ce credeți că Virgil Popescu nu merge să renegocieze? Deputatul Mihai Weber a spus că este insensibil la aceste solicitări privind renegocierea planului 

 
Doru Vișan: Nu știu dacă refuză, cred că este un o înțelegere pe această etapă,  pe care comisia o vrea materializată. După aceea, programul ăsta de reorganizare, restructurare are niște etape, fiecare etapă să nu credeți că va fi așa la milimetri, nu există așa ceva, sunt alunecări pe toate, fiindcă situația reală impune.  Atât economic, vorbesc de siguranța sistemului economic, social și deci depinde în totalitate aproape de această industrie și sunt multe elemente care pe anumite etape trebuie negociate, renegociate și rediscutate. Dar acum cred că este o înțelegere precum materializarea lui prin act normativ, banii de restructurare în demarare a procesului de modernizare și de investiții, care este obligatorie, și în paralel, sigur, discutat politic și alte locuri de muncă.

Vizualizări: 15,754

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: