Morega: Actuala conducere a CE Oltenia are o țintă clară de închidere a mineritului

Primarul din Motru, Cosmin Morega, susține că actuala conducere a Complexului Energetic Oltenia a fost numită cu misiunea clară de închidere a mineritului. Morega a făcut mai multe acuzații pe această temă la un post de radio.

Reporter: Ce va însemna planul de decarbonizare pentru zona Motru?

Cosmin Morega: Închiderea mineritului, cel puțin pentru zona Motru, pentru Gorj, este un dezastru. Nu știu de ce acest lucru nu a fost văzut de toți cu ani în urmă, când a început această procedură de decarbonizare. Se discută de ani de zile. Este strigător la cer să vezi marii șefi din minerit că se plâng de așa ceva. Păi nu ei au fost cei care au susținut treaba asta? Nu ei au participat la toate întâlnirile în acest sens și au spus ce au vrut oamenilor și angajaților? Toate deciziile au început cu acele dezbateri, când și-au dat acceptul pentru acest program de decarbonizare.

Reporter: Ce va fi pus în locul acestei activități?

Cosmin Morega: Nu mai avem ce să punem. Cred că suntem singura țară care ne gândim să închidem capacități, cariere care au rezerve pentru 40 de ani. De ce, pentru că atât putem. Actuala conducere a Complexului Energetic are o țintă clară, ministrul actual are o țintă clară de închidere a mineritului. De aceea au fost puși. Fac ce li se spune, sunt menținuți în funcții. Nu fac, sunt schimbați. Au o singură țintă, închidere mineritului, că în 2026, 2030 sau 2032, este clar că se va închide.

Reporter: Și ce vor face oamenii din zonă?

Cosmin Morega: Ce să facă oamenii, o să caute o altă variantă. Pleacă peste hotare, va fi o migrare a oamenilor. Vor rămâne zone sărace și părăsite pe unde a fost această activitate de minerit.

Vizualizări: 3,465

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: