21 de decese în 100 de zile

Statistică sumbră în rândul angajaților din Complexul Energetic Oltenia. 21 de salariați ai companiei au murit de la începutul anului. Cei mai mulți au fost răpuși de boli de inimă. Sindicalistul Manu Tomescu, de la Termocentrala Rovinari, atrage din nou atenția că personalul din CE Oltenia este cel mai îmbătrânit din industria din România. A mai spus, într-o emisiune la Tele3, că mulți mineri și energeticieni suferă de boli grave și încă merg la muncă.

Reporter: Au fost foarte multe decese de la începutul anului în companie. Cum stau lucrurile?

Manu Tomescu, vicepreședintele Sindicatului Energia Rovinari: 21 de decese în 100 de zile. Este un deces la 5 zile. Eu cred că este foarte mult. Noi ne referim doar la decese, dar sunt alte sute de colegi de-ai mei care suferă de boli foarte grave, la limita supraviețuirii: cancer, boli de inimă, au trei stenturi la inimă unii colegi. Acești oameni, trecuți de 50 de ani, nu mai pot face față cerințelor la care sunt expuși. Eforturile sunt tot mai mari. Acum trăim efectele faptului că acum 20 de ani, acestor categorii de lucrători, energeticienii din termocentrale și unei părți dintre mineri le-au fost furate grupele de muncă. Au fost păcăliți prin diferite metode.

Rep.: Cum au fost păcăliți?

M. T.: Condițiile de muncă au fost normalizate, dar numai pe hârtie. Concret, condițiile sunt mult mai aspre. Eu spun în cunoștință de cauză. Am aproape 29 de ani numai în producție, numai pe ture în această companie. Minerii și energeticienii trebuie să exploateze utilaje și instalații din ce în ce mai învechite, cu lipsuri tot mai multe. Acești oameni sunt din ce în ce mai puțini. Eu simt că se urmărește ca personalul din producție să mai preia și alte activități. Ni se dau sarcini să preluăm și alte locuri de muncă. Oamenii reacționează, cer să le fie respectate normele de protecție a muncii.

Rep.: Este legală procedura?

M. T.: Procedura nici nu este legală. În carierele miniere, se lua personalul de pe un utilaj și se ducea pe alt utilaj, la alt șef. Dispoziția era verbală. Le-am spus oamenilor să ceară dispoziție scrisă. Le recomand să solicite și șefii de tură dispoziții scrise. A fost o întreagă dispută că unii muncesc mai mult, alții mai puțin. O metodă să ne țină dezbinați. Suntem cea mai îmbătrânită categorie de personal din industria românească.

Vizualizări: 2,834

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: