Olimpic din Târgu Jiu: Societatea nu apreciază oamenii inteligenți

Rezultate remarcabile și-a trecut în palmares un elev târgujian. Ștefan Ișfan a obținut medalia de argint la Olimpiada Națională de Fizică și s-a calificat în lotul lărgit al României. Elev în clasa a XI-a, Ștefan știe exact ce vrea să facă mai departe. Vrea să devină medic și să salveze oameni. În România, nu peste hotare. Într-un interviu la 1 Plus TV, tânărul a vorbit despre planurile sale de viitor.

Reporter: Cum a fost la Olimpiada Națională de Fizică?

Ștefan Ișfan: Am avut o probă teoretică și practică, apoi o probă de baraj. A fost un rezultat nesperat de bun pentru mine. Targetul meu este să fiu selectat, să merg la Olimpiada Internațională. Sunt patru teste de selecție, cu cinci subiecte de câte cinci ore în patru zile consecutive. Încă nu am fost anunțați nimic. Ar trebui să fie cam pe la finalul lunii iulie selecția, iar Olimpiada Internațională, în toamnă.

Rep.: De unde pasiunea aceasta pentru fizică?

Ș. I.: De mic, am fost mai atras de științele legate de natură decât de calculator. În clasa a șasea, am obținut premiul al doilea la olimpiadă și asta m-a determinat foarte mult să continui cu fizica. În clasa a șaptea și a opta, m-am calificat și am mers la patru olimpiade naționale la Matematică, Fizică și Științele Naturii. În clasa a noua, am fost la trei olimpiade naționale: Fizică, Chimie și Științele Pământului.

Rep.: De unde sunt ceilalți elevi calificați în lotul lărgit al României și cum te pregătești tu?

Ș. I.: Sunt alți elevi din București, Constanța, Timișoara și Maramureș, care s-au calificat. Impedimentul e, în general, lipsa unui centru de pregătire. Pe mine m-a ajutat faptul că am discutat cu foști olimpici care mi-au trimis materiale. E mai greu, dar nu e imposibil. Avem un centru de excelență în Târgu Jiu, dar nu pentru Fizică. Nu au fost suficienți doritori.

Rep.: Ce planuri ai pe viitor?

Ș. I.: Vreau să mă îndrept spre Medicină, UMF Carola Davila, din București. Îmi doresc să ajut oamenii. Și mama este medic. După o analiză foarte superficială, mi-aș dori să merg pe Neurochirurgie. Acum să vedem cum mă voi descurca. Îmi doresc să rămân în țară. Nu neapărat condițiile de aici mă determină să rămân în țară. Ci faptul că dacă toți oamenii cât de cât capabili ar pleca din România, cam cum se întâmplă acum, ar rămâne aceiași oameni care ne conduc. În general, societatea nu apreciază oamenii inteligenți.

Vizualizări: 7,567

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: