Liderii sindicali din CE Oltenia, în vizorul Corpului de control. Concluziile!

Corpul de control al premierului Dăncilă a analizat, printre altele, angajarea unor lideri sindicali din Complexul Energetic Oltenia pe posturi de inspector social. Raportul constată că aceștia au atribuții, prin fișa postului, să preîntâmpine conflictele de muncă, deși ca lideri sindicali sunt inițiatori ai conflictelor de muncă. Mai mult, trei dintre inspectorii sociali ar fi plătiți în acelați timp și de companie, și de sindicate, ceea ce ar fi ilegal.

Corpul de control a făcut o analiză a veniturilor inspectorilor sociali pe luna decembrie 2018. A fost o lună atipică, prin faptul că atunci s-au dat tichetele cadou de 1.100 de lei de final de an, dar și economia la fondul de salarii de 700 de lei. Per total, în decembrie 2018, cei șase inspectori sociali au avut venituri nete între 7.452 și 12.702 lei.

Constantin Mitrescu, unul dintre inspectorii sociali, nu crede că cineva câștigă 2.000 de lei. “Nu cred că este adevărat. Salariile sunt la nivel de șef de carieră. În decembrie s-au dat primele și economia la fondul de salarii, dar nu cred că s-a ajuns sumele astea”, a spus Mitrescu.

Raportul mai arată că “cei șase inspectori de protecție socială din cadrul CEO au ca atribuție de serviciu, stabilită prin fișa postului, preîntâmpinarea conflictelor de muncă”, fapt pe care Mitrescu îl neagă. “Nu este adevărat, nu avem așa ceva în fișa postului. Poate se referă la conflictele ilegale. Noi trebuie să semnalăm unde sunt probleme cu transportul salariaților, cu echipamentele de lucru, chestiuni care țin de condițiile de muncă ale salariaților”, a explicat Mitrescu. Punctul de vedere transmis de CEO celor care au făcut controlul a fost diferit. “Conform punctului de vedere transmis de CEO SA, atribuțiile privind preîntâmpinarea conflictelor de muncă nu ar putea fi îndeplinite decât de persoane care pot fi inițiatori ai acestora”, se arată în Raport.

Corpul de control a constatat că inspectorii sociali sunt plătiți de companie și pentru a face ceea ce trebuie să facă oricum în calitate de lideri sindicali. Inspectorii de control au cerut actele constitutive ale sindicatelor, de la judecătorie, și au văzut că multe dintre atribuțiile liderilor sindicali se suprapun cu cele ale inspectorilor sociali.

Trei dintre inspectorii sociali sunt nominalizați în Raport prin faptul că au venituri de natură salarială și de la companie, și de la sindicat, ceea ce contravine legii. Este vorba despre Adrian Marciuc, Constantin Mitrescu și Eugen Iovan. Corpul de control a cerut date de la Finanțe și a aflat că Marciuc a realizat venituri de la Fedeația Univers, Mitrescu de la Sindicatul Energia Rovinari și Iovan de la Sindicatul Energia Turceni. Potrivit legii, contractul de muncă al unui salariat trebuie suspendat dacă acesta îndeplinește o funcție de conducere salarizată în sindicat. Mitrescu a spus că ei au contractele de muncă încetate la sindicat, de unde primesc doar o indemnizație, care în cazul lui este de aproape 400 de lei pe lună, nefiind vorba de salariu. “Știam de asta, ne-a reclamat Bunoaică. Ne-a chemat domnul Olaru acum câteva săptămâni să ne întrebe dacă suntem salarizați la sindicate, am mers la ITM să scoatem revisalul, să se vadă că am încetat contractele acolo. Avem niște indemnizații cum au și consilierii locali”, a explicat Mitrescu.

Raportul Corpului de control a fost înaintat de guvern la Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj, care va trage concluziile finale.

Vizualizări: 4,951

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: