Avertismentul lui Vișan, susținut de liderii sindicali

Mai mulți lideri sindicali au comentat avertismentul secretarului de stat din Ministerul Energiei, Doru Vișan, care a spus într-un interviu că, în lipsa unei scheme de sprijin, Complexul Energetic Oltenia dispare în 2-3 ani. Este vorba de un ajutor de care compania energetică are nevoie pentru a plăti certificatele de carbon. CE Oltenia trebuie să cumpere cam 13 milioane de certificate pe an, în contul poluării pe care o produce, iar prețul unui certificat a sărit de 28 de euro.

“Această schemă de sprijin este cam ultima măsură pentru salvarea companiei noastre”, este de părere Manu Tomescu, vicepreședinte la Sindicatul Energia Rovinari.

La rândul lui, Nelu Roșca, președintele Sindicatului Liber de la Cariera Roșiuța, este de părere că Vișan a vrut să tragă un semnal de alarmă. “Dânsul a prezentat situația reală și ce s-ar putea să se întâmple, dacă nu vom fi susținuți”, a spus Roșca.

Doru Vișan, secretar de stat în Ministerul Energiei, a oferit un amplu interviu în ziarul Bursa, în care a vorbit despre mai multe scenarii legate de Complexul Energetic Oltenia. Cel mai negru dintre ele ar fi unul în care CE Oltenia nu accesează schema de sprijin pentru achiziționarea certificatelor de carbon şi “în următorii doi-trei ani se închide pe cale naturală”. “A doua analiză, care s-a făcut, prevede două scenarii: unul în care CE Oltenia nu accesează schema şi, în următorii doi-trei ani, se închide pe cale naturală şi unul în care o accesează. Primul scenariu arată necesitatea acestei scheme şi a fost transmis către Transelectrica, care l-a integrat în studiul de adecvanţă şi securitate a sistemului energetic”, a spus Vișan întrun interviu pentru Bursa. 

Vizualizări: 1,985

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: