Boza, numit ilegal în Directoratul CE Oltenia. Raportul lui Dăncilă!

Corpul de control trimis de premierul Dăncilă după greva minerilor din luna ianuarie a acestui an a ajuns la concluzia că Sorin Boza a fost numit în Directoratul Complexului Energetic Oltenia cu încălcarea legii. Și nu este singurul caz, fiind dubii și cu privire la selectarea lui Ovidiu Bălăcescu și Dan Vasile. Noul Consiliul de Supraveghere va analiza în ședința de joi raportul de control de la Ministerul Energiei, cel care constatase prejudicii de zeci de milioane de euro. Dacă până acum s-a speculat că are ALDE ceva cu Boza, noul raport vine chiar dinspre premierul PSD, partid care îl susține public pe directorul CEO.

Procedura de selecție a membrilor din Directoratul CEO a demarat în 2014. Un expert independent a înaintat o listă scurtă de propuneri Comitetului de Nominalizare și Remunerare din cadrul Consiliului de Supraveghere, care a derulat interviuri cu fiecare din candidații propuși. La finalul lunii noiembrie 2014, CNR a decis să fie nominalizați în Directorat cei de pe prima poziție, iar dacă nu se ajunge la semnarea unui contract cu aceștia, să fie nominalizați cei pe pe poziția a doua.

Pe lista scurtă erau următorii: Giani Kacic (17 puncte) și Laurențiu Ciobotărică (14 p.) la Divizia Financiară, Aurel Medințu (16 p.) și Alexandru Teleru (15 p.) la Divizia Energie, Daniel Antonie (16 p.) și Klaus Leiders (14p.) la Divizia Minieră, Alexandru Teleru (16 p.) și Ion Petroniu (14 p.) la Divizia Strategie Dezvoltare.

CNR nu și-a respectat propria hotărâre, iar Corpul de control descrie cum selecția nu a fost finalizată până în 2017, timp în care au fost numite interimar în Directorat diverse persoane.

Cum a ajuns Boza director

Corpul de control arată în raport cum Klaus Leiders a fost numit directorul Diviziei Miniere abia în 22 august 2016, contractul de mandat fiind încetat după nicio lună cu acordul părților. Leiders nu vorbea limba română și la vremea respectivă uimea prin faptul că venea cu soția la ședințe pe post de translator.

Ei bine, în locul lui Leiders a fost numit Sorinel Boza, care a semnat contractul de mandat pe 12 octombrie 2016. Raportul consemnează că numirea s-a făcut cu încălcarea legii, în sensul că Boza nu era pe lista scurtă, “candidatul neîndeplinind un criteriu obligatoriu pentru selecție” . “Cu toate acestea, fără să se țină cont de neîndeplinirea condiției obligatorii de selecție și fără ca Sorinel Gheorghe Boza să fie inclus pe lista scurtă cu propuneri pentru ocuparea poziției de membru al Directoratului - Divizia Strategie - Dezvoltare, membrii CS au aprobat numirea acestuia în funcție pentru o perioadă de 4 ani”, se arată în raport, unde se menționează că au fost încălcate prevederile legale.

Și la Divizia Energie a fost semnat contract cu un anume Bogdan Viorel Popescu, care a renunțat însă după mai puțin de o lună, și anume în decembrie 2016.

Cum a ajuns Bălăcescu director

Corpul de control al lui Dăncilă a continuat analiza și a constatat că în mai 2016 a început selecția unui alt membru al directoratului. În urma selecției, a fost propus pentru numirea în Directoratul CE Oltenia Remus Vulpescu.

Supraveghetorii nu l-au numit, ci au prelungit termenul de selecție, iar în decembrie 2016 l-au nominalizat pe post pe Ovidiu Bălăcescu, care nu era inițial în cărți. “De asemenea, la momentul declanșării procedurii de selecție a membrului Directoratului (10.05.2016), domnul Ovidiu Bălăcescu ocupa provizoriu această poziție în cadrul CEO SA, fiind numit prin HCS nr. 6/16.03.2016, iar până la data de 07.11.2016 nu a făcut parte nici din Lista lungă și nici din Lista scurtă furnizată de expertul independent care a realizat selecția candidaților pentru această poziție”, arată raportul Corpului de control.

Cum a ajuns Dan Vasile director

Nereguli au fost și în iulie 2017, când a fost demarată o procedură de selecție pentru doi membri ai Directoratului, unul cu profil tehnic, altul cu profil economic.

Pe lista scurtă a candidaților cu profil tehnic au fost, în ordine, Constantin Bălășoiu, Dan Dragoș Drăgan, Cătălina Dragomir, Dan Vasile și Dana Luiza Drăghici, iar pe lista scurtă a candidaților cu profil economic au fost Marius Calițoiu, Adrian Andronic, Adriana Popescu și Mugurel Stoica.

Ei bine, ambii directori au fost aleși din lista celor cu profil tehnic, și anume Constantin Bălășoiu de pe primul loc și Dan Vasile de pe locul al patrulea.

Vizualizări: 4,785

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: