Liderii sindicali şi-au petrecut noaptea în faţa CE Oltenia

Trei lideri sindicali din minerit - Marin Golea, Petre Bejinaru şi Toma Tatomir – şi-au petrecut noaptea în faţa sediului Complexului Energetic Oltenia. Ei au intrat ieri dimineaţă în greva foamei, pe termen nelimitat, decişi să nu renunţe până când conducerea nu va respecta prevederile contractului de muncă. Aceştia au afişat două liste de revendicări şi spun că sunt decişi să protesteze „până la capăt“. La faţa locului sunt aşteptaţi şi reprezentanţi de la Crucea Roşie, care vor instala un cort şi vor supraveghea starea de sănătate a protestatarilor, care spun că astăzi vor fi şi alţi colegi care se vor solidariza. Până atunci, ei au sprijinul Cartel Alfa, preşedintele confederaţiei Bogdan Hossu dând o declaraţie publică în acest sens.

Confederaţia Naţională Sindicală Cartel Alfa şi-a exprimat solidaritatea cu liderii Sindicatului Minerul Rovinari Pinoasa, membri ai Federaţiei Naţionale Mine Energie din cadrul Complexului Energetic Oltenia, care au intrat ieri în greva foamei pentru a protesta faţă de abuzurile grave ale conducerii societăţii. Preşedintele Hossu cere demisia directorului CE Oltenia Laurenţiu Ciurel. „Constatăm încă o dată că lucrătorii sunt trataţi ca nişte sclavi moderni, că politicul arată aceeaşi lipsă de interes faţă de drepturile lucrătorilor, a intereselor acestora. (...) Regretând faptul că este necesară o formă extremă de protest precum greva foamei pentru a atrage atenţia asupra unor probleme care ar fi trebuit rezolvate pe calea dialogului şi aplicării justiţiei, CNS Cartel ALFA susţine revendicările protestatarilor şi solicită Ministrului Economiei să ceară reprezentanţilor AGA să destituie managerul companiei, principalul responsabil de abuzurile reclamate.  De asemenea, Cartel Alfa solicită Procurorului General să declanşeze imediat procedura prevăzută de lege pentru nepunerea în practică a unor decizii judecătoreşti definitive“, a comunicat confederaţia lui Bogdan Hossu. De asemenea, Comitetul de coordonare al Sindicatului Liber Minerul Peşteana, întrunit în şedinţă extraordinară, a hotărât solidarizarea cu acţiunea extremă de protest a liderilor din bazinul Rovinari.

Ciurel nu scapă de FNME

Liderii sindicali aşteaptă şi alţi colegi lângă ei şi speră că aceştia nu vor ceda presiunilor. „Altă formă de protest nu mai există. Am parcurs toate etapele, conform legii. Sperăm să determinăm conducerea CE Oltenia să-şi schimbe sentimentele faţă de salariaţi“, a spus Marin Golea. „Ne facem datoria faţă de membrii de sindicat şi în urma presiunii făcute de conducătorii din unitate să treacă la alte sindicate“, a declarat Bejinaru, care a susţinut că directorul general Laurenţiu Ciurel „a încercat să-l cumpere“ prin intermediari pentru a părăsi barca FNME. Directorul general al CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel, a declarat la un post local de radio că cei trei au supărări personale sau probleme cu legea. Ciurel a mai spus că unul dintre protestatari, Petre Bejinaru, este consilier PSD la Băleşti, ceea ce arată, în opinia sa, că nu favorizează partidul de la guvernare. De asemenea, Toma Tatomir ar fi supărat că nu mai poate să-şi pască animalele în zona Carierei Tismana. „Am plătit pentru teren, numai anul trecut am plătit 4600 de lei. A zis şi el ca să zică ceva. Aşa pot şi eu să-l dau în judecată pentru că are opt stâlpi pe terenul meu“, a declarat Toma Tatomir. Lui Marin Golea i s-ar pregăti un dosar penal după finalizarea controlului la Pandurii, sugerează Ciurel. De asemenea, directorul s-a resemnat că nu va scăpa de FNME la negocierile pentru adiţionalul la CCM. „Nu au nicio motivaţie pentru ceea ce fac. (..) Am şi de două ori pe săptămână discuţii cu liderii reprezentativi. Eu trebuie să chem la discuţii reprezentanţi ai salariaţilor. Când o să am consultări oficiale cu privire la modificarea CCM atunci o să-i chem pentru că nu am încotro“, a declarat Ciurel.

MEDIC

Cei trei lideri sindicali au fost consultaţi de medicii de la Medservmin. Medicii le-au recomandat să consume multe lichide. După amiază protestatarii urmau să-şi instaleze un cort unde să se adăpostească de soare sau ploi, după caz.

Vizualizări: 166

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: