Săvoiu: Nu este prea târziu, putem salva CE Oltenia din mâinile Partidului Nesimţit

Minerii şi energeticienii sunt cei care pot schimba pe 25 mai 2014 culoarea politică a judeţului, este de părere Ion Săvoiu, preşedintele Forţei Civice Gorj şi candidat pe Colegiul 2 Senat. „Cei 19.000 de salariaţi din Complexul Energetic Oltenia, plus alte mii de la uzinele de reparaţii sunt cei mai afectaţi de politica Partidului Nesimţit din ultimii doi ani. Dacă vor merge cu toţii la vot, Gorjul îşi va schimba pentru prima dată culoarea politică, nu va mai fi roşu”,  a spus Săvoiu. Liderul politic  care a reuşit în numai două luni să lipească eticheta de Partid Nesimţit pe PSD susţine că acţiunea lui Ciurel, Călinoiu şi Ponta de a distruge Complexul Oltenia este una premeditată, bine planificată şi care are drept scop vânzarea pe nimic a celui mai important obiectiv economic al Olteniei.

Ion Săvoiu a analizat acţiunile şi declaraţiile liderilor PSD din ultimii doi ani cu privire la Complexul Energetic Oltenia şi a ajuns la concluzia că acţiunea de distrugere a acestei companii este una voită şi bine planificată. Candidatul Forţei Civice pe Colegiul 2 Senat a adus mai multe argumente în acest sens.

„Totul a început cu numirea unui vicepreşedinte PSD Gorj, Laurenţiu Ciurel, mai întâi ca interimar, apoi ca manager privat la CE Oltenia. În septembrie 2012, Partidul Nesimţit a schimbat un director apolitic, pe Constantin Bălăşoiu, care făcuse în primele patru luni de la înfiinţarea companiei un profit din exploatare de 1.876 de miliarde de lei vechi, cu pesedistul Ciurel, care în cele trei luni rămase până la sfârşitul anului a avut o pierdere de peste 1.431 de miliarde de lei vechi. Ciurel mai avea nevoie de doar câteva săptămâni pentru a reuşi să anuleze tot profitul moştenit de la Bălăşoiu”, a explicat Săvoiu.

Pentru a-l impune pe Ciurel, pesediştii au folosit atunci argumentul că este gorjean şi că Bălăşoiu, fiind de la Craiova, voia să mute sediul societăţii din Gorj. „A fost un argument inventat, pentru că ei erau la guvernare, nu intenţiona nimeni să mute sediul din Gorj. L-au mutat de la Turceni la Târgu Jiu, pentru a muta unele taxe în bugetul lui Cârciumaru, din care sunt finanţate afacerile Partidului Nesimţit”, explică Săvoiu.

Candidatul de la Forţa Civică a explicat că doar după primele luni de management politic marca PSD, valoarea de piaţă a complexului a scăzut cu 70%. „Ciurel este ceea ce în occident se cheamă asasin economic. Înainte de a fi pus director, specialiştii din piaţa de capital estimau că societatea va obţine 400 de milioane de euro din listarea la bursă a unui pachet de 15% din acţiuni. După câteva luni, guvernul a avansat o estimare oficială de 150 de milioane de euro. Acum, Ciurel spune la televizor că valoarea pachetului este de maximum 80 şi minimum 15 milioane de euro. Ceea ce a făcut Ciurel la CE Oltenia este crimă economică”, susţine Ion Săvoiu.

Industria Gorjului s-a înjumătăţi într-un an

Liderul de la Forţa Civică Gorj a folosit statistici oficiale pentru a demonstra că Laurenţiu Ciurel şi PSD au distrus nu numai o societate economică, ci un judeţ întreg. „Producţia industrială a Gorjului a scăzut în luna ianuarie 2014 faţă de ianuarie 2013 cu 10,7%. Cifra de afaceri a firmelor gorjene din industrie a scăzut, atenţie, cu 38,1% în aceeaşi perioadă. Sunt statistici oficiale şi acesta este doar unul din efectele politicii Partidului Nesimţit în Gorj. Salariaţii de la marile uzine de reparaţii ştiu foarte mine că au simţit aceste reduceri în buzunare, fiind trimişi în concedii fără plată cu săptămânile. Şi vorbim de mii de oameni”, a explicat Săvoiu.

Candidatul pe Colegiul 2 Senat a stat de vorbă pe parcursul campaniei electorale şi cu primarii de localităţi din zonele miniere, care i-au spus că bugetele locale cu scăzut chiar şi cu 30%, din cauza reducerilor salariale din CE Oltenia şi a perioadelor repetate de şomaj tehnic şi concedii fără salariu. „Asta înseamnă mai puţini bani pentru şcoli, pentru drumuri, pentru dispensare”, a spus Săvoiu.

PSD, singurul responsabil pentru acţiunile lui Ciurel

Ion Săvoiu susţine că Ciurel nu este manager privat, ci politic, aşa că PSD trebuie să răspundă electoral pentru prăbuşirea companiei energetice: „Selectarea managerului privat, pentru care compania şi guvernul au cheltuit sute de mii de euro, a fost o mascaradă. Au căutat în toată lumea şi l-au găsit pe Ciurel la Gorj. Primele cuvinte ale acestuia după selectare au fost «M-am bucurat atât de sprijinul domnului Călinoiu, cât şi al domnului Cârciumaru», iar gorjenii nu trebuie să uite asta. Şi să nu uite ce spunea atunci Călinoiu despre îndepărtarea unor directori, unii implicaţi politic, alţii nu. «Dacă sunt profesionişti să se ducă la bază, nu în conducerea CEO», spunea Călinoiu. Cu alte cuvinte, politica partidului a fost să dea profesioniştii la o parte”.

În acea vreme, firma de recrutare a încercat să selecteze un manager neamţ, dar Ponta şi Niţă au ieşit cu ameninţări voalate în presă, că mai bine renunţă la ideea de manager privat. La câteva zile de la numirea ca interimar, Ciurel l-a luat pe fostul securist Ion Răuţ mâna sa dreapta, iar pe zona de energie a adus directori din zona privată a „băieţilor deştepţi”, cum ar fi Medinţu şi Diţescu.

Ion Săvoiu susţine că vârful PSD de la nivel central este implicat într-o politică de manipulare a pieţei de energie, care să ducă la scăderea valorii de piaţă a companiilor producătoare, astfel încât „băieţii deştepţi” să le cumpere pe nimic. „Nu este admisibil ca în nici doi ani, preţul de vânzare al CE Oltenia să scadă de la 240 de lei/MW la nici 180 de lei/MW. Piaţa de energie este manipulată, nimic nu este întâmplător, nici insolvenţa repetată a Hidroelectrica, nici falimentul Oltchim, nici insolvenţa RAAN, nici închiderea unor mari consumatori de energie. Piaţa este bulversată intenţionat şi scopul final este vânzarea companiilor energetice pe bani puţini”, a explicat Săvoiu.

Candidatul Forţei Civice pe colegiul 2 Senat reaminteşte că Ciurel şi-a asumat privatizarea când a fost selectat ca manager privat. „Chiar dacă Ciurel refuză să îşi facă public contractul de mandat, în anunţul firmei de recrutare din 2012 scria clar: «Se urmăreşte ca listarea/privatizarea companiei să se facă în următorii doi ani si viitorul Director General va trebui sa se asigure de finalizarea cu succes a acestui proiect». Sigur că Partidul Nesimţit neagă, mai ales în perioadele electorale, dar privatizarea majoritară este asumată de Ponta inclusiv în documentele semnate cu FMI şi Banca Mondială”, a mai spus Ion Săvoiu.

Salariaţii CE Oltenia au nevoie de un sindicat puternic

Liderul de la Forţa Civică Gorj susţine că distrugerea sindicatelor din minerit şi energie face parte din strategia Partidului Nesimţit de a pune mâna pe Complexul Energetic Oltenia. „Poate că aici se vede cel mai bine că totul este premeditat şi bine coordonat. Un întreg arsenal de metode securistice a fost folosit pentru distrugerea sindicatelor, manipularea şi trădarea fiind la loc de cinste. Liderii sindicali se învăţaseră la ciolan şi Răuţ a ştiut să speculeze asta. Le-a luat ciolanul, prin tăierea cotizaţiilor, închiderea firmelor sindicale etc. şi apoi pe unii i-a cumpărat cu firimituri, Ruşeţ fiind un exemplu ruşinos în acest sens, pe alţii i-a mazilit. Mai este o urmă de rezistenţă, dar din păcate liderii nu mai au credibilitate. Minerii şi energeticienii au nevoie mai mult decât oricând de un reprezentant puternic şi credibil, care nu poate apărea decât din rândurile lor”, spune Ion Săvoiu.

Acesta susţine că permanentele reorganizări, sau mai bine zis dezorganizări din Complexul Oltenia, fac parte din planul PSD de a pune mâna pe societate. „Specialiştii au fost daţi la o parte, oamenii sunt mutaţi de ‘colo-‘colo, se desfiinţează structuri organizatorice, se pun altele în loc, după trei luni sunt desfiinţate iar, totul pentru a se pierde urma a ceea ce fac ei acolo şi pentru ca salariaţii să nu se poată organiza, să nu poată reacţiona la abuzurile lor”, susţine Săvoiu, care a făcut referire la prima organigramă semnată de Ciurel, care a „redus” numărul de şefi de la 200 la 356, dar şi la angajările politice ale liderilor PSD, cum ar fi „lăutarul” Alecu Drăgoiu şi „gornistul” Adrian Tudor, ambii vicepreşedinţi în Partidul Nesimţit.

Noi bolovani de gâtul CE Oltenia

Complexul Energetic Oltenia este o companie puternică şi nu se lasă omorâtă cu una cu două, aşa că Partidul Nesimţit vrea să îi mai atârne câteva pietre de moară. „Ponta şi Niţă au abuzat politic această companie încă din campania electorală din 2012, când au obligat complexul să livreze energie către Oltchim, în cantitate mare, deşi se ştia că nu poate fi încasată. De doi ani încearcă să bage pe gâtul companiei şi alte pietre de moară, cum ar fi termoficarea din Craiova şi cea din Severin, unităţi cu datorii enorme la CEO, de peste 100 de milioane de euro, dar şi cu mari probleme de mediu, care ar trebui rezolvate în viitor pe banii gorjenilor. PSD face asta pentru ca baronii Duicu şi Prioteasa să îşi păstreze fiefurile politice. Să nu uităm că CE Oltenia a mai fost obligat să preia grupul de la Brăila şi plăteşte acolo 300 de salariaţi, de aproape un an, care nu produc nimic şi nici nu vor produce curând, tot din lipsa unor avize de mediu. Oamenii trebuie să înţeleagă faptul că CE Oltenia este o societate performantă cu o singură condiţie, să nu fie căpuşată politic nici de Partidul Nesimţit, nici de alte partide”, a mai spus Săvoiu.

Minciunile electorale şi realitatea de după alegeri

Oamenii lui Ponta repetă în 2014 promisiunile electorale din 2012 şi se miră că de această dată minerii şi energeticienii nu îi mai cred. „Îmi amintesc campania pentru parlamentare, când pesediştii promiteau creşteri de salarii, înfiinţarea de locuri de muncă. La numai trei zile după alegeri, reţineţi, trei zile, Ciurel a anunţat tăieri de drepturi în minerit şi a luat în medie 600 de lei din salariul fiecărui om. S-a uitat să taie şi din ajutorul de deces dat familiilor minerilor care mor la locul de muncă. Înainte de alegeri era dispus să negocieze creşteri de până la 20%, iar după a tăiat 20%. Înainte a promis redeschiderea carierei Bustuchin, iar după a anunţat închiderea carierei Ruget. De asta vorbesc despre Partidul Nesimţit, pentru că nu au nicio jenă să mintă, să prostească omul în faţă”, a menţionat liderul Forţei Civice Gorj.

Săvoiu spune că următorul scop al lui Ciurel şi al Partidului Nesimţit este să concedieze oamenii fără plăţi compensatorii. „Când a negociat primul CCM, Ciurel a spus că sunt multe 24 de salarii compensatorii la concediere colectivă, iar sindicatele au acceptat maximum 16. Cum nesimţirea e mare, Ciurel spune acum că 16 salarii sunt prea multe, aşa că îi va pune pe sindicaliştii de carton cu care negociază să semneze pe 1-6 salarii. Vorbim de oameni care au lucrat 20 sau 30 de ani pentru această companie, care şi-au pierdut sănătatea lucrând în praf şi umezeală, cum să-ţi baţi joc de ei dându-i afară fără bani? Şi ca să vedeţi că totul este o politică unitară a Partidului Nesimţit, guvernul Ponta a scos anul trecut Complexul Energetic Oltenia de pe lista societăţilor unde salariaţii beneficiau de venit de completare de la şomaj, dacă erau concediaţi colectiv. Gorjul este un judeţ monoindustrial, cu o rată a şomajului ridicată, iar un guvern responsabil trebuie să ştie că zona poate deveni oricând o bombă socială”, avertizează Săvoiu.

ŞOMERI

Ion Săvoiu a reamintit că 2013 a fost anul închiderii unor firme prestatoare de servicii pentru minerit (Olservmin, SildJilţ, Cazare Cantine Motru şi Rovinari), a unor microcariere private, dar şi a reducerii de activitate la marii prestatori. „Să nu uităm că 16.000 de gorjeni şi-au pierdut locul de muncă în 2013 şi doar o mică parte şi-au găsit de lucru în ţară, mulţi plecând în străinătate”, a spus Săvoiu, care crede că PSD este o adevărată „fabrică de şomeri”.

SALARII NESIMŢITE

În bugetul din 2013, a fost prevăzută suma de 2,7 milioane RON pentru plata celor cinci directori. O medie de 10.000 de euro de fiecare pe lună. Când a aflat presa, Ciurel a spus că suma va fi redusă la jumătate şi că a fost prevăzută pentru viitorii manageri privaţi. În toamna anului trecut, în bugetul rectificat, suma nu doar că nu a fost înjumătăţită, ci a crescut la 4 milioane RON, adică 40 de miliarde în lei vechi.

RECORD NEGATIV

Unul dintre recordurile negative reuşite de Ciurel a fost închiderea timp de nouă zile a termocentralelor Turceni şi Rovinari, pentru prima dată de la înfiinţarea acestora. Se întâmpla în primăvara anului trecut.

ZVONURI ELECTORALE

PSD ştie că va pierde în Gorj pe mâna minerilor şi energeticienilor. Ciurel a intrat în panică şi spune că persoane rău intenţionate spun că vor urma concedieri, închideri de cariere miniere etc. Asta deşi Ciurel a spus în mai multe rânduri că sunt 5.000 de salariaţi pe plus, că societatea nu ar fi rentabilă la vânzările actuale nici dacă ar da afară jumătate din salariaţi etc. Actualii directori au spus în presă că au prezentat sindicatelor o variantă în care să fie păstrate doar două termocentrale şi patru cariere, adică jumătate din capacitatea actuală.

…………………………….

Cu contract permanent la sfârşitul lui 2017 vor fi 16 mii de salariaţi”.

„Cel mai spectaculos aspect din planul meu de management este că trei mii de salariaţi vor avea contracte part-time, aşa cum se practică şi în alte părţi în lume. Adică vor fi chemaţi la serviciu când ştim că există un vârf de producţie în timpul verii. (…) Voi prefera să plătesc nişte oameni doar şase luni pe an şi să-i chem la muncă doar când există vârfurile astea”.

"Dacă venim 19 mii de oameni la serviciu fără a avea ce lucra, rezultatul este insolvență și intrarea în faliment".

Laurenţiu Ciurel, conferinţă de presă 20 mai 2013

Vizualizări: 140

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: