BATJOCURĂ! Constructorul vorbeşte de întreruperea lucrărilor pe DN66

Defileul Jiului este închis degeaba de luni bune, pentru că muncitorii doar mimează lucrul. A constatat asta chiar directorul CNADNR, Narcis Neaga, care a trecut marţi prin defileu şi a găsit doar câţiva muncitori la lucru. „Atmosfera era de parcă era Adormirea Maicii Domnului pe şantier”, a spus Neaga ieri într-o şedinţă ţinută la Târgu Jiu cu constructorii, de faţă cu presa. Neaga i-a ameninţat cu penalităţi şi a obţinut promisiunea că va fi mai bine. Pe tronsonul Rovinari – Bumbeşti Jiu, lucrările începute în 2006 sunt gata în proporţie de doar 17%, iar mai departe, până la Petroşani, în proporţie de 13,51%.

Directorul Narcis Neaga s-a întâlnit ieri cu reprezentanţii firmelor care fac lucrările de reabilitare pe porţiunile Sadu-Petroşani (Copisa) şi Sadu-Rovinari (Comsa Sau). În faţa jurnaliştilor, Neaga şi-a făcut treaba de director şi le-a reproşat unora dintre reprezentanţii firmelor care lucrează pe DN 66 că nu-şi fac treaba. „Până la Lainici, de la Petroșani, aș vrea să vă spun că atmosfera era de parcă era Adormirea Maicii Domnului pe șantier. Am întâlnit o echipă de cinci muncitori care punea plase, o altă echipă care punea plase, se lucra la două podețe cu câte 4 muncitori la fiecare podeț. Să știți că i-am filmat și pot demonstra asta. Din cei 4 doi lucrau și doi stăteau prin tufișuri. Aș dori să îmi explicați pentru ce ați cerut întreruperea traficului și pentru ce există această bătaie de joc la adresa transportatorilor din România?” i-a întrebat Neaga pe reprezentanții constructorilor, fără să primească și un răspuns concludent. „Probabil că în Spania sau prin alte părţi aţi făcut lucrări de calitate, în termene asumate, iar aici în România ne consideraţi probabil un alt tip de ţară lucru pe care nu-l acceptăm. Aţi venit cu preţurile cele mai mici şi probabil sunteţi în incapacitate de a finaliza lucrarea“, a continuat Neaga.

Spaniolul Antonie Seve a încercat să se apere. „Este prevăzut în programul de lucru aprobat că anul acesta 10 km de drum va fi terminat şi se începe cu asfalt luna august sau septembrie. Asta este stabilit în program. (...) Eu am început contractul cu un buget limitat numai cu 10%  şi efectiv autorizaţia a venit pe 30 mai 2013. Asta e realitatea din acest contract. Bugetul a fost limitat, de 14 milioane de lei“, a declarat spaniolul. „Contractual am să vă penalizez, explicațiile sunt de neacceptat. Suntem în luna mai și nu ați făcut nicio lucrare la drum. Nu ați început până acum nicio lucrare la drum”, a replicat Neaga. Lucrările ar fi trebuit să ajungă la 87% şi sunt abia la 13,51%.

Felicitări pentru nimic

Când a venit rândul reprezentantului firmei care reabilitează partea Sadu-Rovinari, rolurile s-au schimbat. CNADNR a felicitat COMSA SAU. „Felicitări pentru modul cum v-aţi organizat. În octombrie avem drumul în trafic“, a spus Neaga. Felicitările vin în situaţia în care, potrivit declaraţiei directorului Neaga, Comsa SAU a făcut 17% din drum deşi trebuia să facă 41%. Cei de la firmă au avut însă de obiectat. Reprezentantul firmei vorbea în engleză, iar discuţia a fost tradusă. La un moment dat, traducătoarea a spus că firma întâmpină greutăţi la lucrările de casetă, a făcut mai multe adrese  prin care a cerut un nou preţ pentru lucrarea respectivă „şi a atras atenţia că vor întrerupe lucrul dacă nu li se va aproba preţul solicitat“. „Aţi spus că întrerupeţi lucrările sau a fost o greşeală de traducere?”, a întrebat Neaga. „Acestea sunt detalii pe care le rezolvăm la nivelul nostru”, a intervenit o altă persoană în discuţie, consultant la această firmă. „Înseamnă că a fost o greşeală de traducere“, a concluzionat Neaga, cerând ca drumul să fie pus în trafic într-o stare bună în octombrie.

RESTRICŢII

Circulația prin Defileul Jiului, pe tronsonul Petroșani – Bumbești Jiu, este închisă în fiecare zi lucrătoare de dimineața de la ora 8.00 până seara la ora 20.00, o pauză de două ore, între 12.00 și 14.00 fiind luată de muncitori pentru ca în acest interval șoferii care așteaptă la intrările în Defileu să își poată continua traseul.

Vizualizări: 159

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: