Liderii SMEO, în greva foamei

Liderii Sindicatului Mine Energie Oltenia au intrat luni, 15 februarie, în greva foamei. Tonul a fost dat de preşedintele Gabriel Căldăruşe, care s-a postat în faţa sediului CE Oltenia alături de Gheorghe Peptan, Ion Ciopănoiu şi Emil Bârsanu. Ulterior s-au alăturat şi alţi salariaţi, dar şi avocatul care a ajutat la înfiinţarea SMEO, Gheorghe Pecingină. Proteste au fost şi la subunităţile CEO, minerii din zona Jilţ Nord refuzând, luni, începerea programului de lucru. Supărarea protestatarilor este legată de mutarea sediului companiei la Bucureşti, dar şi de faptul că se lucrează la un program de disponibilizări.

Preşedintele Sindicatului Mine Energie Oltenia, Gabriel Căldăruşe, a declarat că nu este de acord cu programul de restructurare pe care l-a făcut managerul Laurenţiu Ciobotărică. Cei patru sindicalişti ai Sindicatului Mine Energie Oltenia au luat parte, după câteva ore de protest, la discuţii cu directori din cadrul Complexului Energetic Oltenia. „Azi (n.r. luni) am primit o adresă prin care se spune că ne vom întâlni mâine (n.r. marţi), dar vom discuta numai despre ajutoarele sociale. Considerăm că este o sfidare, o bătaie de joc la adresa salariaţilor din cadrul Complexului Energetic Oltenia”, a precizat Gabriel Căldăruşe, preşedintele SMEO.

Alte doleanţe ale sindicaliştilor au fost exprimate de Gheorghe Peptan. „Noi vrem să menţinem în Complexul Energetic Oltenia toţi salariaţii din acest sistem. Nu vrem externalizări, ceea ce preconizează dânşii în viitor şi să disponibilizeze salariaţi. Vrem ca disponibilizările să se facă numai în baza voinţei salariaţilor, şi nicidecum forţat sau pe alte criterii”, a declarat Gheorghe Peptan, lider sindical în cadrul SMEO.

Întâlnire anulată

Tot pentru a protesta, la sediul CEO au ajuns şi sindicaliştii Constantin Creţan şi Nicu Bunoaică. Creţan este nemulţumit de faptul că managerul interimar al CEO, Laurenţiu Ciobotărică, a anulat întâlnirea cu sindicatele de marţi. „Aşa ceva nu e posibil. Acest Directorat şi Consiliul de Supraveghere, ambele ilegitime, servesc interesele “băieţilor deştepţi”, inclusiv interesele Fondului Proprietatea. De asta vor să mute ei sediul CEO la Bucureşti. Noi, liderii de sindicat, nu vom accepta niciodată mutarea sediului Complexului Energetic Oltenia de la Târgu-Jiu, pentru că este interesul numai al unor cercuri străine care urmăresc să pună mâna pe acest segment de producere energiei pe cărbune”, a spus Constantin Creţan, vicepreşedintele Federaţiei „Univers”.

Tot Creţan este nemulţumit de modul în care Petra Patricia Pătraşcu a ajuns să conducă Direcţia de Resurse Umane din CEO.

Supărare la Jilţ

Tot luni dimineaţă, aproximativ 200 de mineri de la Jilţ Nord au refuzat să înceapă munca, nemulţumiţi de faptul că administraţia CEO intenţionează să le plătească doar 7 ore de muncă pe noapte şi nu 8. „Pe zona Jilţ, la schimbul 1, aproximativ 200 de salariaţi nu au vrut, în mod spontan, să urce la excavatoare. S-a discutat de către conducerea sindicatului. Am chemat şi conducerea administrativă a carierei care a venit până jos şi a plecat, dar să ştiţi că problemele sunt foarte, foarte mari. Este vorba de această oră de noapte care ştim bine cum s-a tăiat, (...) programul organizatoric”, a declarat Adrian  Marciuc, prim-vicepreşedintele Federaţiei „Univers”.

Protestele SMEO vor înceta după ce liderii vor obţine o întrevedere cu ministrul Energiei, Victor Grigorescu.

Galerie foto


Vizualizări: 1,163

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: