Lipsa unei strategii energetice pune în pericol 200.000 de locuri de muncă

Guvernul întârzie elaborarea unei strategii energetice, deşi promisiunea a fost făcută încă de acum doi ani. Directorul general al CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel, a spus, într-un interviu, că societatea pe care o conduce menţine circa 200.000 de locuri de muncă la nivel naţional şi că acestea depind de o strategie energetică.

CE Oltenia este coloana vertebrală a sistemului energetic, dar are importanţă şi în economia ţării, spune Laurenţiu Ciurel, directorul companiei din Gorj. „În zona Olteniei, CEO este locul de muncă al circa 19.000 de oameni şi asigură alte mii de locuri de muncă pentru salariaţii firmelor colaboratoare. Menţinem aproximativ 200.000 de locuri de muncă la nivel naţional. Pentru România, CE Oltenia este încă un fel de coloană vertebrală a Sistemul Energetic Naţional. Poate da 2-3.000 de MW putere la -40⁰C, la + 40⁰C, pe secetă prelungită, zi sau noapte“, a declarat Ciurel pentru presa regională.

PSD a minţit că face mix energetic

Acesta declară că viitorul acestei societăţi depinde de o strategie energetică realizată corect. „Noua strategie energetică trebuie să definească clar această cotă: cât din ea intră pe piaţa concurenţială, cât rămâne pe o piaţă de tip rezervă de capacitate. (...) Depindem de apariţia unei strategii coerente care să pună lucrurile în ordine în Legea energiei, dar, mai ales, în legislaţia secundară, deoarece mineritul depinde de consumatorii de cărbune – producătorii de energie convenţională, a căror intrare în piaţă este puternic dezavantajată faţă de cea a producătorilor de energie regenerabilă, în condiţiile actualei legislaţii“.

Acesta vorbeşte din nou de crearea unui mix energetic, ceea ce pare imposibil acum. Liderii PSD din Gorj au promis că acest mix energetic va fi creat însă până acum nu s-a întâmplat nimic. Îngrijorător este că, la cum nu se mişcă lucrurile în Guvernul Ponta, sectorul energetic este la pământ. „De asemenea, crearea unui mix energetic eficient ar putea micşora costul energiei. Scoaterea de pe segmentul reglementat al energiei ar fi fost avantajoasă pentru companie în condiţiile în care cantităţile şi preţurile ar fi fost asemănătoare celor din 2013“, a declarat Laurenţiu Ciurel.

Vizualizări: 135

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: