Lista disponibilizaţilor: Criterii pentru muncitori, nu pentru şefi!

Mai mulţi directori din Complexul Energetic Oltenia, care îndeplinesc condiţiile de pensionare, vor rămâne în companie, în timp ce muncitorii şi liderii lor de sindicat sunt concediaţi. Printre cei care rămân angajaţi sunt directorii Corneliu Diţescu, aflat iniţial pe lista de concedieri, şi Ion Răuţ, şef la pază. Practic, conducerea companiei a făcut praf criteriile de pensionare, cele după care a alcătuit lista.

Cele 2.000 de concedieri de la Complexul Energetic Oltenia începând cu 1 iunie vor aduce un val de procese între angajaţi şi companie, deoarece la ultima şedinţă dintre sindicate şi administraţie s-a decis păstrarea unor directori aflaţi aproape de pensie, ignorând astfel orice criteriu de concediere.

La şedinţa de vineri a fost scandal pentru că administraţia a solicitat rămânerea lui Diţescu la conducerea Sucursalei Electrocentrale Turceni, Acesta a depus o cerere prin care solicită să rămână până la 1 octombrie, după care va ieşi direct la pensie. Conducerea susţine că Diţescu trebuie să rămână pentru că trebuie să pregătească viitorul director şi să-i predea activitatea. Diţescu a mai luat şi în trecut plăţi compensatorii de la complex după care a revenit în companie. 

Gîrjoabă: Ciurel nu respectă nicio lege

Dacă directorii sunt scoşi de pe lista de concedieri, liderii sindicali rămân. Este cazul lui Corneliu Gârjoabă, care îndeplineşte condiţiile de pensionare, dar nu vrea să plece pentru că este preşedinte la un sindicat. „Eram convins că Diţescu rămâne. El a mai luat plăţi compensatorii, după care s-a angajat la o firmă cu multe contracte cu complexul. Şi Răuţ are condiţiile şi totuşi rămâne să conducă o divizie cu 30 de oameni. Legea e clară în privinţa persoanelor din sindicate. O să ajung în instanţă cu ei şi o să câştig. Ciurel nu respectă nicio lege. Nu plăteşte din buzunarul lui, că poate dacă ar da el banii, şi nu compania, s-ar mai gândi“, a declarat Gîrjoabă.

Pe listă sunt vreo şapte lideri sindicali printre care şi Gheorghe Peptan, lider în zona Rovinari, cel care a făcut greva foamei pentru a se salva. Dar degeaba, tot a fost dat afară. Peptan spune că este un abuz al conducerii. „O să câştig în instanţă. Acum sunt în spital, dar după ce voi fi externat voi face din nou greva foamei. (...) Am primit înştiinţarea, dar am scris pe ea abuz, respectaţi codul muncii, art. 60 şi legea 40/2011. O să câştig în instanţă, nu-mi fac probleme. O să vă arăt ce am primit de la Avocatul Poporului, că sindicatele şi administraţia nu pot să anuleze Codul Muncii“, a declarat Peptan. Acesta este supărat pentru că nu a fost apărat de colegii de la Sindicatul Mine Energie Oltenia (SMEO). „Cei de la vârf sunt oamenii directorului general. Eu nu am acceptat jocurile lor“, a mai spus Peptan.

Sindicatele şi administraţia au semnat un acord prin care au decis că pe lista de concediaţi vor fi şi directori, dar şi lideri sindicali, dacă îndeplinesc condiţiile de pensionare până în 2017. Potrivit procesului verbal de şedinţă, s-au opus acestor propuneri cei de la Federaţia Mine Energie, deoarece era în contradicţie cu legea.

Vizualizări: 166

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: