Oameni de ştiinţă din toată lumea, la Târgu Jiu

Zeci de arheologici şi academicieni români şi străini participă la Simpozionul Internaţional Balkan Early Metallurgy, care are loc la Târgu Jiu în perioada 10-12 mai. Este pentru prima dată când acest simpozion se organizează în România, Gorjul fiind ales drept gazdă datorită numeroaselor descoperiri arheologice de pe raza judeţului. În programul evenimentului este inclusă o excursie documentară la minele de cupru de la Baia de Aramă, concluziile urmând a fi trecute într-o revistă publicată de Muzeul Judeţean.

Simpozionul este organizat pe două segmente: segmentul de dezbatere şi segmentul de parte practică. „La acest simpozion se va dezbate problematica începuturilor metalurgiei preistorice în Peninsula Balcanică. Vor fi aproape 40 de personalităţi recunoscute în lumea ştiinţei la nivel mondial. Va avea loc o excursie documentară la minele de cupru de la Baia de Aramă, vom vizita mănăstirea Tismana, Casa Muzeu „Constantin Brâncuşi” de la Hobiţa şi vom sfârşi vizita la Muzeul Curtişoara”, a declarat Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Judeţean „Alexandru Ştefulescu”.

Concluziile vizitelor documentare vor fi prezentate în diferite publicaţii tipărite de către Muzeul Judeţean. „Acest tip de simpozioane sunt foarte rare în lume, iar Târgu Jiul este al patrulea oraş în care se organizează un congres internaţional de mare anvergură. Aici vor participa academicieni, cercetători specializaţi în începuturile metalurgiei, cercetători din Germania, California, Anglia, Serbia. S-a ales Gorjul pentru că judeţul nostru are o serie întreagă de descoperiri arheologice importante începute în epoca bronzului, bronzul mijlociu sau bronzul final. Este un lucru deosebit pentru istoria Gorjului pentru că tot felul de lucrări vor rămâne şi se vor tipări la Gorj. În cadrul excursiei de la Baia de Aramă se vor vizita acele mine de la Bratilov, care au fost cunoscute din antichitate. De aici se vor trage o serie întreagă de concluzii, iar materialele vor fi prezentate într-o revistă specială, care va rămâne la Târgu Jiu”, a declarat Gheorghe Calotoiu, arheolog în cadrul Muzeul Judeţean.

Vizualizări: 154

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: