Listele cu majorările salariale din CEO, secrete. Sindicatele protestează!

Majorările de salarii din Complexul Energetic Oltenia au fost netransparente, pe pile politice şi sindicale, acuză liderii de sindicat care au fost vineri la sediul companiei. Liderii nu au intrat în posesia listelor cu cei aproximativ 2.700 de salariaţi care au primit clase de salarizare în plus, dar din discuţiile cu oamenii au aflat că nu au primit cei cu clase mici, aşa cum s-a anunţat. Sindicaliştii au fost primiţi la discuţii de directorul Medinţu, pentru că managerul Ciurel era la Bucureşti, la procesul de corupţie în care este inculpat. Administraţia nu-şi recunoaşte greşelile, dar nici nu face publice listele cu cei care au primit clase, încălcând din nou legea şi contractul colectiv de muncă.

Acordarea de clase de salarizare în minerit şi energie s-a făcut până acum la propunerea directorilor de unităţi, cu consultarea sindicatelor. În administraţia Ciurel nu a fost niciodată transparenţă în deciziile legale de salarizare. Deşi majorările au fost aplicate în octombrie, încă nu se ştie cine a beneficiat de ele şi nici care au fost criteriile.

Mai mulţi lideri sindicali au mers vineri 6 noiembrie, la sediul principal al CE Oltenia, pentru a cere listele. Manu Tomescu, lider sindical la Energia Rovinari, acuză administraţia de discriminare pe criterii politice şi sindicale. „Pe zona Rovinari, unde e SMEO, s-au făcut discriminări masive, grosolane. Cei din administraţie nu au făcut echilibrare a salariilor, au făcut dezechilibrare prin ce au făcut. Noi de asta suntem aici, să ne arate listele, să vorbim pe date concrete. Când se va întruni comisia mixtă să se discute pe date concrete. Aşteptăm nişte răspunsuri, dacă nu, de săptămâna viitoare veţi vedea că vor fi şi proteste pentru că ne trimit oamenii, nu venim de capul nostru aici", a spus Manu Tomescu.

Miner: Este vorba de discriminare

Minerii cu clase mici de ani buni spun că administraţia a făcut discriminări şi că a crescut lefurile celor care nu meritau, dar care erau afiliaţi la un anumit sindicat sau pe criterii politice. "Sunt lăcătuş călăreţ la Tismana I. Am fost mutat pe cabina 2 acum 3 săptămâni, a ieşit cineva la pensie. Nu am avut niciodată probleme, iar alţii care au spintecat au luat clase, eu nu. Am clasa 15, de mai bine de 10 ani nu am mai primit nimic. Mă aşteptam să primesc şi eu clase, sunt alţii care au clasa 17, 19. Este discriminare pe faţă. Avem oameni cu clasa 3 la Tismana şi n-au primit nimic. Au primit tot liderii SMEO, cei care au avut clasele mari, lipitorii de afişe pesedişti", a spus Adrian Guran, angajat CE Oltenia de la cariera Tismana I.

Nicuşor Croitoru, preşedintele Sindicatului Dreptatea Rovinari, spune că peste tot au fost abuzuri: "Peste tot s-a întâmplat acelaşi abuzuri. Membrii noştri de sindicat, deşi au fost promovaţi pe numite posturi vacante, la salariu nu au primit nimic. Vin domnii lideri de la SMEO şi spun că dacă treci la noi primeşti, dacă nu treci la noi nu iei nimic. Oamenii au fost discriminaţi. Pe acelaşi loc de muncă unii au primit, alţii nu, făcând acelaşi lucru, aceeaşi meserie. Diferenţa este că unii sunt într-un sindicat, iar ceilalţi în alt sindicat", a explicat Croitoru.

Şi sindicaliştii din bazinul Jilţ cer administraţiei să facă publice listele cu cei care au beneficiat de creşterea salarială. „Sindicatul Liber al Salariaţilor din Complexul Energetic Oltenia cere administraţiei să pună la dispoziţia sindicatelor tabelul nominal cu tot personalul care a beneficiat de măriri de salariu. În bazinul Jilţ s-au făcut abuzuri foarte mari, iar sindicatul nostru vrea sa ştie dacă acestea au fost făcute de şefii de UMC-uri sau listele cu măriri au venit impuse de la Tg-Jiu sau au fost făcute în incinta sediului PSD", se arată într-un comunicat semnat de Bogdan Bejinaru, preşedintele executiv al organizaţiei sindicale.

Director CEO: Am făcut observaţii la liste

Chiar şi directorii de unităţi admit că listele au venit de la centru şi că propunerile nu le aparţin. Directorul Termocentralei Rovinari spune că a făcut observaţii la aceste liste pe considerentul că anumite persoane, care meritau să beneficieze de o creştere salarială, au fost omise la întocmirea listelor. "Am făcut nişte observaţii. Să sperăm că săptămâna viitoare se va rezolva. Trebuia să se analizeze şi aici, pentru că şi înainte de 1 iunie, dar şi după unii au avut sarcini suplimentare, au plecat 262 de oameni din termocentrală şi termocentrala a mers în plin, cu toate grupurile, cu toate instalaţiile. S-a lucrat chiar în trei ture din cinci, pentru că nu era personal de exploatare, aşa că oamenii au făcut", a comentat Ioan Pisc, directorul Termo Rovinari.   

Ion Ruşeţ, director în CE Oltenia, contrazice spusele liderilor sindicali. „Vom analiza. Nu exclud că pot să existe anumite neconformităţi, dar la ora la care discutăm toate propunerile sunt semnate de către conducătorii de subunităţi, este un prim aspect. Am avut consultări, am discutat principiile, dacă acestea nu au fost respectate, ceea ce eu nu cred, atunci, vom lua măsuri şi lucrurile se vor îndrepta”, a spus Ruşeţ. Acesta a precizat că listele vor rămâne secrete: „Nu vom acorda listele, salariile sunt confidenţiale, vom face prezentările nominale fără să discutăm despre unul sau altul. Văd printre protestatari un coleg care a primit 3 clase, de la FNME, de la 16 la 19 clase, domnul Minea de la Roșia. Nu vor putea ajunge la salariul domnului Crăete, electrician cu 39, mai mult decât un inginer sau un economist sau un jurist de nivel II", a declarat Ion Ruşeţ, şeful Departamentului Relaţii cu Comunitatea din cadrul CE Oltenia. Interesant este că Ruşeţ, fost lider sindical, susţine că listele cu cei care au beneficiat de clase sunt secrete, dar spune public de clase au anumite persoane.

Vor să rezolve problema în stradă

Sindicaliştii s-au arătat dezamăgiţi la ieşirea de la discuţiile cu şefii din CE Oltenia, care au durat mai bine de 3 ore. "Nu recunosc nimic, spun că nu e discriminare. Ei o ţin pe-a lor, noi pe-a noastră. Rămâne să vorbim şi noi cu oamenii, oricum am adunat date, ne-au semnalat oamenii toate neregulile, ştim că s-a făcut discriminare, le aduserăm şi lor la cunoştinţă. Am văzut că nu prea stăpânesc situaţia, îşi notau ce spuneam noi. Probabil săptămâna viitoare ne consultăm, vedem ce spun oamenii şi în funcţie de ce hotărăsc vom reacţiona şi noi", a spus sindicalistul Manu Tomescu, care nu exclude protestele de stradă. 

sindicalisti_la_ceo_1

Vizualizări: 393

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: