Marea bătaie de joc salarială! Proteste în unităţile CEO!

Zeci de salariaţi ai CE Oltenia ameninţă că nu mai intră la lucru, deoarece au aflat că majorările salariale au fost aplicate celor care aveau clase mari şi sunt pile sindicale sau ale partidului. Se întâmplă la Termo Rovinari, unde majorările salariale au fost aplicate incorect în aproape 60% din cazuri. În zona Turceni, de miercuri au fost trimise în unităţi actele adiţionale care nu respectă prevederile Contractului Colectiv de Muncă.

Felul în care s-au aplicat majorările salariale pentru 2.700 de salariaţi este şi acum necunoscut, dar toate  indiciile duc spre noi erori făcute de conducere faţă de salariaţi. Potrivit criteriilor stabilite ar fi trebuit să primească bani cei cu clase mici şi care au preluat atribuţiile celor concediaţi în iunie 2014. La Rovinari, liderul sindical Constantin Mitrescu susţine că au primit mai mulţi bani liderii de la Sindicatul Mine Energie Oltenia. În total, circa 300 de oameni beneficiază de majorări.

Nu vor să mai intre la lucru

Asta a atras nemulţumire în rândul altor salariaţi care ameninţă cu nu vor mai intra la lucru. „Tabelele au fost făcute de Ruşeţ şi probabil de lideri SMEO, pentru că şefii de secţie nu ştiu nimic, deşi erau singurii în măsură să evalueze activitatea salariaţilor. Sunt situaţii în care nu mai intră oameni la locul de muncă. Acolo unde s-au făcut nedreptăţi omenii vor protesta în interiorul unităţi. Noi am făcut adrese şi sperăm să se vor rezolva lucrurile şi nu se va ajunge aici“, a declarat Mitrescu. El a dat exemplu de oameni nedreptăţiţi. „Avem un loc de muncă cu 5 conducători de formaţie, un lider SMEO avea clasa 34, ceilalţi au clasa 29, 30, 31, 32. Cel care avea 34 a primit 36. Singurul care a primit. Contrar condiţiilor adoptate în comisia mixtă. Sau la secţia lui Doru Crăete. Din 10 maiştri unul e la SMEO, care a primit 2 clase, restul nimic“. El a mai spus că majorările sunt praf în ochi, comparativ cu pierderile de 30% din ultimii ani. „L-am auzit pe Căldăruşe că unii oameni vor primi 150 de lei. Poate ai lui.  Maxim 40 de lei. 150-200 de lei a dat la lideri. Sunt oameni cărora le-a dat 12 lei. Praf în ochi. Ce s-a întâmplat cu aceste clase este un act de discriminare. Zeci de salariaţi mi-au spus că nici pe timpul lui Ceauşescu nu au fost atât de discriminaţi“, a spus Mitrescu.

La Jilţ se semnează acte adiţionale

În zona Jilţ, sindicatele identificaseră 315 de persoane cu nivel scăzut de salarizare - 125 la Jilţ Nord şi 190 la Jilţ Sud. Nu au intrat în posesia listelor cu cei care vor avea salarii mai mari, dar se pare că cei cu clase mici vor rămâne în aceeaşi situaţie.

Sindicalistul Petre Mămăligă dezvăluie însă o altă problemă. Sub pretextul unor acte adiţionale pentru aceste majorări, sunt schimbate şi câteva lucruri din contractul de muncă. „Totul a fost făcut în altă parte, nu la nivel de unităţi. Nici la momentul de faţă nu avem o situaţie. Sunt chemaţi oamenii să semneze acte adiţionale, dar forma actului adiţional nu este cea negociată prin contractul colectiv. Din ce am observat locul de muncă apare CEO, pe când în contract spune că se va indica unitatea unde salariatul îşi desfăşoară activitatea. La finalul actului trebuie să apară semnătura liderului de sindicat. Mâine ne trezim că lucrăm la Brăila pe platformă pentru că şi acolo e CEO“.

O altă problemă este că nu apar sumele primelor şi adaosul lunar. „Avem conform contractului acele cuantumuri, adaosul, cele trei prime. Nu apar cuantificate. Spune adaos salarial fără să treacă suma de 250 de lei“, a mai spus Petre Mămăligă.

Extrem de dezamăgit este şi Dan Pîrvulescu, liderul din Peşteana. El spune că oamenii chiar credeau că vor primi mai mulţi bani şi că vor beneficia de această facilitate cei care merită. „E inadmisibil să se facă tabele direct la CEO, de Ion Ruşeţ şi SMEO, şi salariaţii cu clase minime au luat mai nimic şi au luat ăia care sunt la SMEO. Dacă ei înţeleg că o unitate economică se poate conduce fără a motiva oamenii sau prin demotivare, cam ce au făcut ei acum... Lumea se aştepta ca în ultimul ceas să fie şi ei corecţi faţă de cei care muncesc. Şi-au bătut joc“, a spus acesta. 

Vizualizări: 320

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: