Localnicii din Samarineşti beau apă de la o singură fântână

Zeci de familii din comuna gorjeană Samarineşti beau apă din locul unde sunt adăpate animalele.  În fântânile din curtea fiecăruia este apă doar atunci când plouă. În timp ce localnicii şi animalele beau apă de la aceeaşi fântână, autorităţile ridică din umeri şi spun că nu au bani de alimentare cu apă.

Localnicii din comuna Samarineşti sunt nevoiţi să care apă de băut de la o fântână publică. Oamenii au fântână în curte, numai că, nivelul pânzei freatice a scăzut din cauza lucrărilor miniere ce au fost efectuate în zonă şi doar atunci când plouă se mai adună ceva apă.

„Dintr-o parte beau apă animalele, dintr-alta oamenii“

„Mă descurc foarte greu fără apă în fântână, la fel ca şi ceilalţi localnici iau apă de la fântâna publică unde, dintr-o parte beau apă animalele dintr-alta oamenii şi unde de altfel sunt spălate rufele. E foarte greu, sunt zile în care practic stăm la coadă să luăm apă", spune Margareta Ghioace, localnică.

Dacă pentru consumul casnic localnicii din Samarineşti ia apă de la fântâna publică a comunei, pentru alte nevoi cum ar fi udatul grădinilor cară apă cu butoaiele din râul Motru. „Cei mai mulţi avem cal şi căruţă altfel ne-ar fi extrem de greu să cărăm apă din râul Motru, facem şi două-trei drumuri pe zi pentru a aduce apă pentru udatul grădinilor“, spune Dumitru Tăciune, localnic.

Primarul aşteaptă fonduri

Edilul comunei Samarineşti, Marian Ardeiu spune că nu sunt bani la bugetul primăriei pentru refacerea reţelei de alimentare cu apă a comunei, care există dar fiind veche de peste 20 de ani nu mai funcţionează „Am depus la SAPARD Târgu-Jiu proiectul de alimentare cu apă a comunei a cărei valoare se ridică la 2,5 milioane euro. Aşteptăm să vedem dacă vom primi fonduri. Este o adevărată problemă, singura sursă de apa potabil pentru localnici fiind fântâna publică“, a declarat Marian Ardeiu, primarul comunei Samarineşti.

Ardeiu a uitat să precizeze dacă bea apă de la fântână publică, la fel ca toţi ceilalţi...

Vizualizări: 113

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: