Localnicii din Slivileşti, şocaţi la vestea că vor fi expropriaţi

Guvernul a lansat în dezbatere publică două proiecte de hotărâre, care se referă la extinderea carierelor Jilţ Sud şi Roşia Jiu din cadrul CE Oltenia. În anexe sunt trecute circa o mie de exproprieri, guvernul stabilind şi sumele pe care le vor primi localnicii. Astfel, cei din Fărcăşeşti primesc în jur de 1 leu/mp teren arabil, în timp ce la Slivileşti şi Mătăsari preţurile ajung la 4,9 lei/mp. Şi la păduri sunt diferenţe, de la 3 lei/mp la Fărcăşeşti, până la sume între 6 şi 9 lei în zona Jilţ. Un localnic din Slivileşti a spus că el nu doreşte să-şi cedeze terenul, indiferent de zonă şi că nu o va face. Nu-i vine să creadă că va fi obligat să plece prin hotărâre de guvern. Este prima expropriere pentru lucrări de utilitate publică realizată în zonele miniere după 1989.

Benone Bălean din comuna Slivilești spune nu ar renunța la proprietăți pentru nimic în lume, oricâți bani i-ar da statul. „Eu nu dau la mină niciun centimetru de teren sau de pădure. Pe mine nu mă interesează banii. Eu nu renunț în ruptul capului la proprietăți. Le-am spus asta și o să le spun mereu. Mama mea a făcut infarct și este internată în spital din cauza exproprierilor și despăgubirilor. Eu nu am nevoie de niciun ban. Nu îmi trebuie nimic. Eu vrea să am proprietățile moștenite de la bunici și străbunici. În plus de asta, nu pot să se schimbe așa peste noapte. Eu am un contract de grănițuire cu cei de la Jilț prin care ei se obligă să nu mai înainteze cu activitatea minieră pe terenurile mele. Să nu se gândească vreodată că eu voi ceda”, a spus Benone Bălean.

Sumele oferite de guvern pentru exproprieri în Slivileşti şi Mătăsari sunt de 4,3 sau 4,9 lei pe metru pătrat de teren arabil şi de la 6,31 la 9,74 metrul pătrat pădure. În total, localnicii din cele două comune vor primi peste opt milioane de lei. Este o familie care va primi peste 355.000 de lei, dar şi persoane care se vor alege cu doar câteva sute de lei.

Primarul din Comuna Slivilești  susține că aplicarea acestor prețuri fixe ar putea rezolva problema între cetățeni. „Nu știu ce să zic. Nu știu de aceste exproprieri, pentru că pe noi nu ne întreabă nimeni de nimic. Cei din minerit nu comunică cu noi. Cred că e vorba de terenurile de la Miculești. Dacă s-a stabilit un preț fix, poate că e mai bine, că nu se mai stă la negocieri și nu mai sunt discuții că unul ia mai mulți bani și altul mai puțin. În felul acesta se elimină și suspiciunile că unul ar fi privilegiat și altul nu. Nu se știe nimic. Oricum oamenii nu cred că sunt dispuși să renunțe la terenuri și la păduri. O să vedem care va fi situația atunci”, a precizat Sorin Bucurescu, primarul din comuna Slivilești.

Primar: Cred că la Fărcăşeşti preţul trebuia să fie mai mare

Şi la Fărcăşeşti vor fi câteva sute de exproprieri, dar la preţuri mult mai mici. Aici, oamenii vor fi obligaţi prin hotărâre de guvern să renunţe la terenul arabil pentru 1,0672 lei/mp, iar la păduri pentru 3,034 lei/mp. Aici este un singur proprietar care primeşte aproape 100.000 de lei, dar cei mai mulţi vor primi câteva mii.

Primarul din comuna Fărcășești încearcă să caute explicații pentru diferențele de preț la exproprieri între comuna Fărcășești și comunele Slivilești și Mătăsari. „Nu știu ce să spun de situația asta. Noi, administrația, acceptăm prețul pe care ni-l dau, că trebuie să respectăm legea, însă cetățenii care sunt proprietari fac ce vor. Nu le putem impune un preț pe teren, că sunt proprietățile lor. Ce nu înțeleg eu, de ce la Fărcășești este un preț și la Slivilești și Mătăsari este alt preț. Prețul trebuia să fie mai mare la Fărcășești decât în celelalte comune, că suprafața care va fi expropriată este mai mică. Nu are nicio logică. Sper totuși să nu fie ceva politic la mijloc, eu fiind primar în opoziție să dea despăgubiri mai mici, și să dea bani mai mulți în comunele cu primarii din partidul de la putere. Oricum, oamenii vor purta pică pe cei care au luat această decizie”, a precizat primarul Dănuț Bălu.

Vizualizări: 184

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: