Locuinţele ANL, scoase la vânzare fără centrale termice

Primăria Târgu Jiu va scoate la vânzare aproximativ 200 de garsoniere şi apartamente ANL începând cu luna viitoare. Locuinţele pot fi achiziţionate numai de către chiriaşi în baza unei cereri adresate municipalităţii. Pentru ca valoarea acestora să nu fie foarte mare, oamenii s-au debranşat de la centrale termice de bloc.

Guvernul a aprobat, în şedinţa din data de 11 august, schimbarea regimului juridic a 1.946 locuinţe pentru tineri construite de Agenţia Naţională pentru Locuinţe, printre care şi cele 200 de apartamente şi garsoniere din Târgu Jiu. Acestea au trecut din proprietatea publică a statului în proprietatea privată a statului în scopul vânzării către actualii chiriaşi. Locuinţele ANL din Târgu Jiu urmează a intra în posesia Direcţiei de Servicii Comunale care îi va înştiinţa pe chiriaşi de posibilitatea cumpărării locuinţelor în urma unor adrese trimise la domiciliu. În cazul în care chiriaşii doresc să devină proprietari trebuie să solicite achiziţionarea locuinţelor printr-o cerere adresată municipalităţii.  Potrivit unui comunicat de presă emis de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului: “Consiliile Locale din raza administrativ teritorială în care sunt amplasate locuinţele stabilesc valorile de vânzare şi efectuează operaţiunile de publicitate imobiliară”. Valoarea se va stabili pentru fiecare apartament sau garsonieră ANL, ţinându-se seama de preţul de 407 euro/mp recomandat de către minister. „Pe preţul recomandat de către Ministerul Dezvoltării şi Turismului se va calcula amortismentul şi se va adăuga costurile centralelor termice. Amortismentul se referă la vechimea blocului şi la preţul de licitaţie. Cu cât blocul este mai vechi cu atât amortismentul este mai mare. Primele blocuri au fost construite în anul 2003, la un preţ de licitaţie mai mic. Ca atare fiecare bloc din Târgu Jiu va avea preţuri diferite“, a declarat Gabriel Sanda, viceprimarul municipiului Târgu Jiu.

ANL-urile fără centrale termice de bloc

Chiriaşii ANL din diferite zone ale oraşului au renunţat la centralele termice ale blocurilor tocmai pentru a nu fi nevoiţi să plătească sume exorbitante pentru achiziţionarea locuinţei. După ce au obţinut avizul de la primărie asociaţiile de locatari au cerut debranşarea de la centralele de bloc. Odată debranşaţi, chiriaşii şi-au instalat centrale de apartament. Oamenii speră ca atât factura la gaze naturale cât şi valoarea locuinţei să fie cât mai mică. ,,Mi-am cumpărat centrala în rate şi sper ca la iarnă să nu mai am probleme dacă vecini nu plătesc căldura. Cred că odată debranşaţi de la centrala blocului, valoarea apartamentului va fi mai mică“, a declarat Mariana Udrea, chiriaş ANL. Reprezentanţii primăriei Târgu Jiu spun că centralele termice ale blocurilor debranşate vor fi distribuite la grădiniţe, şcoli şi unităţi sanitare.

Vizualizări: 974

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: