Locul unde Securitatea îi tortura pe gorjeni va fi scos la lumină

Preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din Gorj, Ştefan Geamănu, vrea să dezgroape trecutul, la propriu. Şi nu oricum, şi-a propus să decolmateze subsolul clădirii unde funcţionează Protoieria Târgu Jiu Nord, având informaţii că în urmă cu mai bine de o jumătate de secol acolo au fost chestionaţi şi torturaţi de către fosta Securitate sute de gorjeni. Rămâne de văzut dacă demersul său va fi dus până la capăt, asta pentru că are nevoie mai întâi de nişte avize. Reprezentanţii Parohiei Vădeni, care este proprietara clădirii, spun că nu se vor opune acestei iniţiative, dar este nevoie şi de acceptul Mitropoliei Olteniei.

Ştefan Geamănu, fost deţinut politic şi preşedinte al Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din Gorj, spune că vrea să facă lumină în acest caz. Geamănu este sigur că subsolul clădirii de pe strada Unirii era folosit prin anii 50’ de către fosta Securitate ca punct de tortură a celor care se împotriveau sistemului la acea vreme. Acesta spune că unul dintre cei care au „beneficiat” de tratamentele fostei Securităţi la subsolul clădirii în care funcţionează astăzi Protoieria Târgu Jiu a fost chiar tatăl său. „Suntem interesaţi în legătură cu subsolul de la Protoieria Târgu Jiu Nord, de pe strada Unirii, dacă poate fi decolmatat, pentru că acolo s-au întâmplat în perioada anilor 50-55’ foarte multe lucruri conduse de Securitate, foarte multe operaţiuni, prin care erau chinuiţi, bătuţi şi chiar omorâţi preoţi, învăţători, ofiţeri şi subofiţeri. Într-un fel, toată intelectualitatea, floarea Gorjului, era chinuită şi suspusă terorii şi torturii. Acest spaţiu a fost colmatat din ordinul Securităţii, au băgat pământ şi noi am vrea să ne ocupăm de treaba asta, să-l scoatem şi să vedem ce urme există acolo. Tata a păţit acolo atâtea. Venea bătut, îl luau cam din două în două săptămâni şi îl duceau acolo. Ca să îl aibă sub control, era un mod de lucru al Securităţii prin care îi teroriza. Tata mi-a povestit”, a declarat Ştefan Geamănu, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din Gorj.

Geamănu a spus că în următoarea perioadă va cere consimţământul conducerii Parohiei Vădeni, cea care are în proprietate clădirea pentru a putea face săpăturile necesare.

Istoric: Ar fi necesar ca acest mister să fie lămurit

Istoricii gorjeni aplaudă iniţiativa liderului foştilor deţinuţi politici de pe plan local. „Cercetarea trecutului apropiat, şi aici mă refer la perioada comunistă şi ororile pe care le-a făcut această epocă asupra românilor, este o datorie pentru generaţiile actuale. Securitatea a făcut foarte multe victime în toată ţara, mai ales în anii ’50. Dacă informaţiile care circulă în momentul de faţă la Gorj, că în clădirea despre care vorbesc cei de la Asociaţia Deţinuţilor Politic se confirmă, cred că ar fi necesar ca acest mister să fie lămurit şi să se facă săpături de specialitate”, a comentat istoricul Cornel Şomâcu, secretar general al Filialei Gorj a Societăţii de Ştiinţe Istorice.

Preotul Parohiei Vădeni, de acord cu săpăturile

Reprezentanţii Parohiei Vădeni spun că nu văd niciun impediment pentru a fi făcute săpături, mai ales că nu este vorba de un monument istoric. Numai că subsolul are 4 metri adâncime şi pământ a fost turnat cu zecile de tone pentru a închide complet subsolul clădirii. Preotul paroh Doru Drăghici spune că va discuta cu mai-marii Mitropoliei Olteniei despre posibilitatea efectuării săpăturilor. „Sunt de acord, dar cu pământul ce facem? Sunt vagoane, să ştiţi, nu e chiar aşa simplă treaba. O să mergem să vorbim cu protopopul şi o să facă un raport la Mitropolie. Bineînţeles că nu se opun. Să desfacă acolo, o fi ceva. Vineri mergem la Craiova şi se rezolvă. Vrem şi noi să ştim ce s-a întâmplat, pentru că şi noi auzisem despre aceste lucruri. Până la urmă ne fac şi un bine, ne curăţă acolo”, a spus preotul Doru Drăghici.

Ironia sorţii: Protoieria, pe locul unde au fost maltrataţi preoţii?

Protoieria Târgu Jiu Nord a închiriat clădirea de la Parohia Vădeni pentru a-şi desfăşura activitatea. Spaţiul a fost folosit înainte ca şi club al elevilor preţ de zeci de ani, chiar şi după 1990.

Ca o ironie a sorţii, Protoieria de care aparţin preoţii din zilele noastre funcţionează în clădirea unde acum zeci de ani preoţii erau supuşi unor rele tratamente, aşa cum spun reprezentanţii Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din Gorj.

Vizualizări: 225

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: