Amenzi de circulaţie pentru surzi şi orbi fără permis

„Minune” mare pentru mulţi dintre localnicii din satul Piscuri 2 din Plopşoru, după ce s-au trezit zilele trecute cu înştiinţări trimise acasă de la Primărie, prin care li se aduce la cunoştinţă că au de achitat amenzi de circulaţie care ajung şi la 10.000 de lei. Banii ar fi restanţe din alţi ani, amenzi neplătite la timp, dar problema localnicilor o reprezintă, pe lângă vârsta înaintată pe care o au, şi faptul că nu au maşini sau permis de conducere. În plus, unii dintre ei sunt orbi, surzi, semi-paralizaţi şi chiar imobilizaţi la pat, aşa că nu aveau cum să circule cu viteză sau să facă pe grozavii pe şosea pentru a primi asemenea amenzi, explicaţia care a venit dinspre primarul comunei lăsându-i pe bieţii oameni fără cuvinte, nu doar fără bani.

La Piscuri 2 e aproape o modă zilele acestea să se vorbească despre amenzile primite de bătrânii satului şi de a se face un clasament cu cele mai mari contravenţii, oamenii neştiind însă pentru ce au primit acele sancţiuni şi, mai ales, în ce împrejurări. Elena Ebâncă este un exemplu elocvent în acest sens. Are 72 de ani şi mai coboară din vârful patului doar pentru a merge după colţul casei, cum singură mărturiseşte, pentru a-şi face nevoile fiziologice. Ajutată de un băţ pe post de baston, bătrâna spune că nu poate să meargă mai mult pentru că nu vede şi nici nu mai aude prea bine, ea spunând că nu a avut în viaţa ei maşină, permisul de conducere fiind la fel de inexistent şi necunoscut pentru sărmana care stă în vârful patului şi se minunează de amenda primită. „Doamne fereşte! Eu şi maşina! Cine s-o conducă?!”, spune pensionara, care ar avea de plată vreo 4000 de lei.

Amendă şi pentru unchiul primarului

Ion Predescu este un alt pensionar din sat care de câteva zile nu mai vorbeşte cu vecinii săi decât despre amenda de vreo 10.000 de lei primită. Spune că s-a dus şi la primarul comunei, care îi este nepot, pentru a-l întreba de unde şi până unde a strâns el atâtea datorii la bugetul local, omul neprimind un răspuns care să îl liniştească. „Eu am fost tractorist la viaţa mea, dar de când am ieşit la pensie nu mai conduc pentru că sunt şi semi-paralizat. Mâna stângă nu o mai mişc, iar piciorul mă ajută cât să trec strada şi să iau o pâine de la magazin, iar pentru asta nu cred că m-a amendat cineva că eu oricum vreun proces verbal nu am primit. M-am dus la primar şi i-am zis ce-i aia amendă de circulaţie şi atât de mare? M-a văzut el pe mine la volan? Mi-a zis „nu ştiu mă, unchiule” şi atunci i-am arătat hârtia, că am luat amenda cu mine şi i-am spus să se uite bine. „Uită-te la ea, că nu am scris-o eu, tu ai semnat-o aici jos cu Petre Grigorie. N-ai întrebat şi tu omul ăsta pe ce dracu a circulat ca să îmi dai tu mie amendă?!”, povesteşte bătrânul, care e convins că nepotul pe care îl are în fruntea primăriei de 20 de ani îl va executa şi silit dacă nu achită la timp dările. „Îmi face poprire pe pensie, că la asta doar sunt buni. Nu contează cum ţi-a dat amenda, important e s-o plăteşti”, mai spune Predescu.

tataie_plopsoru_amendat

Explicaţii fără consistenţă

Petre Grigorie e în fruntea comunei Plopşoru din anul 2000 şi, după atâta activitate în administraţia locală, are explicaţii suficiente pentru situaţia cu amenzile sătenilor, explicaţii însă pe care oamenii nu le prea cred, cu excepţia unora. Oamenii ştiu că la buget nu sunt bani şi că cineva i-a amendat doar pentru a se face rost de aceste sume, lucru pe care, parţial, şi edilul pare să îl confirme.

grigorie_petre_primar_plopsoruPrimarul spune că o greşeală de calculator a dus la înregistrarea tuturor debitelor pe care oamenii le au la buget doar în rubrica amenzilor de circulaţie, lucru pe care promite să îl remedieze în viitor. De actualitate este lipsa banilor, bugetul nestând pe roze deloc în acest an. „La început de an eu le trimit oamenilor o informare cu sumele pe care le au de plătit către bugetul local şi le prezint şi planurile pe care le avem pentru anul în curs. Acum s-a întâmplat să fie o greşeală şi operatorul de la calculator să bifeze în loc de căsuţa de amenzi locale a bifat căsuţa amenzilor de circulaţie. Nu e nicio problemă, e doar o înştiinţare. Banii, desigur, oamenii trebuie să îi dea pentru că sunt amenzile lor. Poate nu sunt toate ale lor, să fie şi pe numele unor copii, dar care vin şi se socotesc tot pe numele titularului de rol, că aşa e la noi la ţară. De bani avem nevoie pentru că anul acesta ne-au fost alocaţi mai puţini la buget decât în alţi ani şi suntem nevoiţi să recuperăm aceşti bani ca să dăm salariile la oameni. Altfel intrăm în incapacitate de plată şi ce facem?!”, întreabă, retoric, primarul de la Plopşoru.

Vizualizări: 209

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: