Locuri de vizitat în judeţul Gorj: Poiana lui Mihai

Judeţul nostru deţine diverse obiective de atracţie turistică, despre existenţa cărora mulţi oameni n-au auzit încă. Printre acestea se numără şi Poiana lui Mihai, unde se află Monumentul lui Mihai Viteazul.

 

Situată la graniţa dintre judeţele Gorj şi Hunedoara, ”Poiana lui Mihai” este cunoscută drept locul în care s-a oprit Mihai Viteazul, în toamna anului 1600, pentru ultima dată înainte de a trece în Transilvania şi apoi a merge la Viena. Monumentul a fost ridicat în 1932 ,dar timpul a făcut ca inscripţiile de pe acesta să fie greu de descifrat de către cei aflaţi în vizită.

În primăvara lui 1932, Societatea Culturală „Cultul Eroilor” din Bucureşti a hotărât ridicarea unui monument închinat memoriei marelui voievod Mihai Viteazul, în amintirea trecerii sale prin Pasul Vulcanului (comuna Schela), spre Ardeal. Locul a purtat din vechime numele de „Poiana lui Mihai”, locul de popas nocturn înainte de trecerea munţilor. În august 1932, monumentul era gata şi sosea în gara din Târgu Jiu, fiind apoi amplasat, pe la începutul lunii septembrie, într-un loc de popas de pe drumul ce leagă Schela Gorjului de Vulcanul Hunedoarei.

Meritul ridicării monumentului l-a avut locotenentul dr. C. Lupulescu, împreună cu fratele său, studentul Ion Lupulescu. Instalat în septembrie 1932, monumentul era înalt de 6-7 metri şi avea în vârf un vultur, iar pe piedestal, în basorelief, chipul viteazului voievod. Inaugurarea s-a făcut pe 25 septembrie, în faţa autorităţilor gorjene şi în prezenţa unui numeros public, foarte mulţi participanţi fiind din Târgu Jiu.



 

Obiectivul turistic se află în comuna Schela. De menţionat este faptul că circulaţia spre monument este închisă pe timpul iernii. Drumul este foarte abrupt. Pentru cei care doresc să parcurgă acest traseu, le este recomandat să se echipeze corespunzător.

Galerie foto




Vizualizări: 1,748

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Călătorii:

Citește și: