Lolek si Bolek au obtinut conducerea USL

Nu am prins celebrele desene animate poloneze când eram mic. Eu am fost mic după revoluție, așa că am crescut cu Țestoasele Ninja și Captain Planet. Țestoasele ninja, care mâncau doar pizza. Ce mare șmecherie mi se părea, în Motrul începutului de '90, să mănânci pizza dimineața, la prânz și seara. De fapt, mi s-ar fi părut o mare șmecherie să mănânc chiar și o singură dată pe săptămână. De asemenea, ecologismul din Captain Planet mi se părea un fel de SF. Ce era aia ecologism- Noi oricum nu aveam cu ce să poluăm planeta, pentru că nu aveam nimic poluant în case sau în parcări. În fine, desenelor copilăriei mele (copilărie continuată ulterior cu mai mainstream-ul Cartoon Network) îmi este greu să le găsesc corespondenți în viața politică actuală. Poate Dan Voiculescu să fie Captain Planet care îi reunește pe toți papagalii mai mici din politică și media în lupta împotriva Răului, în slujba Binelui. Al binelui propriu, desigur.

Recent, însă, la sugestia unui comentator de pe Hotnews.ro, m-am uitat la un episod din Lolek și Bolek. Am rămas cu gura căscată. A perfect match, cum ar zice englezul. Lolek și Bolek chiar sunt Ponta și Crin, nu mai încape îndoială. Fiecare acțiune politică a simpaticelor personaje care conduc USL-ul este sortită râsului și eșecului. Dar eșecului simpatic. Lolek și Bolek sunt doi băieței pe care nu poți să te superi, tocmai pentru că te fac să râzi. Uneori se enervează, alteori încearcă să facă pe serioșii, ba chiar îndrăznesc să se ia de guler cu oamenii mari, ici-colo. Dar nimeni, niciodată, nu reușește să îi ia în serios. De altfel, asta e și ideea cu desenele animate. Nu trebuie să le iei în serios. La fel și cu politica de desen animat pe care o fac Ponta şi Crin, care recent s-au plâns Comisiei Europene pentru măsurile luate de Funeriu în învăţământ, reușind astfel să atragă laude la adresa reformei pedelistului, adică exact opusul a ceea ce intenţionau. V-am spus- Lolek și Bolek.

Programul TV se scurge implacabil, însă, iar moda desenelor animate trece și ea. Devine tot mai clar că nici PDL-ul, nici USL-ul, nu pot conduce România de unii singuri. Pentru că nu-s nici unii în stare să facă 50%. La fel cum devine tot mai clar că viitorul președinte al României nu va fi nici Băsescu, nici Baconsky, nici Crin, nici Victoraș. Și atunci cine, întreabă fanii de desene animate, dezamăgiți. Păi, cum cine- Președintele ”de senat” absolut, despre care am mai vorbit de multe ori în rubrica asta: Mircea Geoană, personajul animat care, pe lângă Lolek și Bolek din USL, pare un fel de om de știință.

Vizualizări: 119

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: