„Lotul Ydail”, înfundat de contabilitatea paralelă. Două agende incriminatoare!

Anchetatorii au avut la dispoziţie două agende şi, la un moment dat, chiar trei, pentru a-i pune sub acuzare pe primarii din „Lotul Ydail”, şefii firmei de construcţii din Turceni ţinând o evidenţă contabilă paralelă cu cea prezentată organelor de control. Cifrele din agende au inclus inclusiv presupusele şpăgi pe care le-ar fi primit edilii trimişi în judecată de procurori în acest dosar.

Rechizitoriul înaintat de procurori către Tribunalul Gorj arată că atât administratorul de la „Ydail Construct”, Doru Şandru, cât şi contabila firmei, Elena Greci, sora lui Ion Iordache, fost primar al Turceniului şi administrator la Ydail înainte de a fi ales în funcţia publică, aveau câte o agendă în care îşi notau toate sumele de bani pe care le foloseau zi de zi. Agenda lui Şandru era maro, iar cea a contabilei era albastră. De altfel, în ziua percheziţiei, Greci a sunat-o pe femeia de serviciu a firmei să ia agenda şi să o distrugă, numai că acest lucru nu s-a întâmplat pentru că poliţiştii au intervenit la timp, înainte de a le dispărea o probă importantă din dosar.

În rechizitoriul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, anchetatorii au menţionat, cu ajutorul celor de la ANAF, că toate sumele folosite de posesorii celor două agende se regăseau în acestea cu lux de amănunte. Practic, aici se ţinea o contabilitate paralelă, uimitor pentru anchetatori fiind să descopere şi că multe din sume aveau destinaţia „PROT”. Cuvântul ar însemna, conform rechizitoriului, „protocol”, de fiecare dată fiind trecut şi numele prescurtat al unei localităţi lângă „PROT”. Doru Şandru nu a negat niciodată că cifrele din agendă nu ar reprezenta sume de bani, dar a menţionat că ar fi vorba de „profit”, nu de „protocol”.

Corelate cu interceptări telefonice, cu discuţii purtate de Şandru cu diverşi primari inculpaţi în dosar, cu lucrări executate de firma sa în localităţile ce apăreau lângă „PROT” şi cu plăţile făcute de primării, anchetatorii au tras concluzia clară că sumele reprezintă banii pe care afaceristul le plătea ca şpăgi pentru contractele derulate cu diverşii primari.

Şpăgi din lucrări neefectuate

Ancheta procurorilor scoate la iveală aproape un şablon al modului în care Doru Şandru opera pentru a obţine contracte la primarii care acum sunt inculpaţi alături de el în dosar. Un fost angajat al său executa lucrări de proiectare, iar el îi ajuta pe primari să dea o tentă de legalitate atribuirii contractelor. Ana Ceană, din Melineşti – Dolj, a scos porumbelul într-o discuţie telefonică şi i-a spus administratorului de la Ydail că îl aşteaptă în birou cu ofertele de la cele trei firme, aşa cum prevede legea, Şandru corectând-o pe primăriţă şi spunând, de dragul aparenţei, că e treaba ei să facă invitaţii către trei firme pentru a avea ofertele pe care le doreşte. Cei doi s-au întâlnit ulterior la biroul primăriţei şi au pus lucrurile la punct, anchetatorii susţinând că şi Ceană, dar şi ceilalţi edili primeau, de regulă, cam 10% din valoarea contractelor încheiate cu Ydail.

Primarul de la Aninoasa, Ilie Pietroi, este acuzat că a plătit sute de metri cubi de piatră către Ydail fără să existe certitudinea că vreo pietricică ar fi ajuns pe vreun drum din comună. Comanda către firmă a fost făcută „ochiometric” de către edil, primarul fiind cel care a stabilit de unul singur şi numărul de ore şi de utilaje de care ar fi avut nevoie pentru lucrările respective. Plata s-a făcut fără vreo comisie de recepţie, neexistând vreun control al calităţii lucrărilor sau a modului de efectuare a acestora. Procurorii spun că 440 de metri cubi de balast au fost trecuţi şi ei la plată pe o factură fără să se fi regăsit în lucrări. „Astfel de lucrări nu pot fi verificate şi constituie un mod prin care edilii locali cheltuiesc banii publici, având interes în obţinerea unor avantaje. Că s-au cheltuit inutil aceşti bani, existând chiar dubii că s-ar fi executat întocmai aceste lucrări rezultă şi din faptul că în timpul derulării acestor activităţi era în curs de desfăşurare licitaţia pentru „Lucrări de reabilitare drum comunal DC 48 Plopşoru – Groşerea, com Aninoasa, jud. Gorj”, notează anchetatorii, care precizează că pe acelaşi drum se făcuse deja „reabilitarea” pe care Pietroi a plătit-o fără probleme.

La noua lucrare urma să se facă şi asfaltarea, numai că pietruirea a fost realizată de două ori într-un an… Primarul a fost atât de darnic încât în 24 decembrie 2014, în ajunul Crăciunului, a încheiat contractul cu Ydail, iar pe 29 decembrie plăteşte deja o jumătate de milion de lei pentru lucrări care nu aveau să fie efectuate în acea perioadă şi într-un interval atât de scurt. Anchetatorii susţin că, de fapt, Ydail reuşea în acest mod să înceapă lucrările nu pe cheltuiala sa, ci pe banii de la bugetul local. În schimb, pe 9 ianuarie 2015, în agenda lui Şandru apare „PROT ANINOASA” şi suma de 10.000 de lei, notiţe pe care procurorii le interpretează drept „răsplata” pe care primarul şi-a primit-o pentru efortul de a munci în perioada sărbătorilor de iarnă în favoarea firmei de construcţii. Iar „PROT ANINOASA” mai apare în agendă pe 1 aprilie 2015 cu 2500 de lei, pe 10 august 2015 cu 7500 lei şi pe 31 august cu 7500 lei.

Susţinere „dezinteresată”

În cazul comunei Cătunele, firma folosită de Doru Şandru pentru lucrări în localitate a fost Romstrade SA, administrată tot de el. Anchetatorii notează şi aici că primarul nu ştia paşii legali pe care trebuia să îi parcurgă pentru a putea derula o lucrare în condiţii conforme cu legislaţia. Tot Şandru a fost cel care l-a sfătuit la telefon ce şi cum trebuie făcut, la un moment dat primarul Florinel Ţuilă pierzându-se în amănunte. „Deci notele justificative ce fiind?”, întreabă acesta, răspunsul primit fiind edificator. „Păi note justificative privind determinarea valorii estimate… note justificative privind criteriile de selecţie şi notă justificativă nu mai ştiu ce dracu mai e”, i-a transmis Şandru.

Curios, primarul întreabă cine face toate aceste note, iar omul de afaceri îi spune că ori compartimentul de achiziţii ori consultantul, Ţuilă transmiţând că nu are nici una, nici alta, discuţia dintre cei doi continuând pe marginea numărului notelor justificative, dacă sunt 3 sau 4, aceştia nereuşind să se pună de acord. Discuţia se purta în septembrie 2015, pentru ca, mai târziu, în agenda lui Şandru să apară „PROT CAT” cu sume care echivalau cu 10% din valoarea contractului, aşa cum s-ar fi întâmplat şi în cazurile celorlalţi primari trimişi în judecată în acest dosar.

LISTA

Lista inculpaţilor trimişi în judecată este formată din Sorin Bucurescu – de la Slivileşti, Florinel Ţuilă – de la Cătunele, Mihai Calotă – de la Urdari, Adrian Mangu – de la Bărbăteşti, Ilie Pietroi – de la Aninoasa, şi Ion Gruescu, fost primar la Negomir. Ana Ceană, de la Melineşti, judeţul Dolj, este şi ea prinsă în lista inculpaţilor, precum şi Doru Şandru, administratorul Ydail Construct.

Vizualizări: 6,559

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: