Lucrări blocate la Transalpina de Apuseni

Lucrările de modernizare a Transalpinei de Apuseni sunt oprite de mai bine de o lună de zile după ce constructorul nu a mai putut face față creșterii prețului la materialele utilizate. Blocajul s-a produs în momentul în care s-a trecut la faza de asfaltare a drumului de aproape 80 de kilometri.

Materia primă s-a scumpit cu valori cuprinse între 30 şi 80%, ceea ce a pus constructorul în imposibilitatea de a continua cu anumite lucrări, cum ar fi asfaltarea. Consiliul Județean ar fi avut bani pentru a acoperi diferența de preț, dar legislația nu a permis acest lucru.

Aprobarea de către Guvern a ordonanței care permite actualizarea prețurilor la materialele de construcții permite deblocarea unuia dintre cele mai importante proiecte de investiții din România.

Drumul Transalpina de Apuseni (DJ 107I) este modernizat printr-un proiect al Consiliului Judeţean Alba, în valoare de circa 40 de milioane de euro, finanţat din fonduri europene, fiind cea mai mare investiție într-un drum județean din România.

Lucrările erau avansate faţa de programarea iniţială, în condiţiile în care constructorul a realizat mare parte din terasamente şi a turnat asfalt pe 12 kilometri. În prezent, se circulă relativ bine pe întreaga lungime a şoselei.

Primul lot al Transalpinei de Apuseni, între Aiudul de Sus şi Ponor, este modernizat cu circa 74 de milioane de lei, în timp ce pentru lotul al doilea, între Ponor şi Bucium - DN75, se va cheltui suma de aproximativ 60 de milioane de lei. ”Transalpina de Apuseni” face legătura între DN74 şi DN1 prin Munţii Metaliferi şi Munţii Trascău, la altitudini de peste 1000 de metri, pe o lungime de 78,43 de kilometri.

Proiectul mai prevede amenajarea a 6,7 kilometri de piste de biciclete, 21 de staţii de autobuz, 12.610 metri pătraţi de trotuare, 14 poduri noi şi aproximativ 200 de podeţe. De asemenea, lucrarea presupune peste 23 de kilometri de fundaţii adâncite, ziduri de sprijin şi peste 73 de kilometri de şanţuri de beton.

Vizualizări: 1,110

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: